Държавата да поеме здравните вноски на още една социална група, предлага Москов

  • 19 март 2015 06:54

  • 4948
  • 12
Държавата да поеме здравните вноски на още една социална група, предлага Москов
©

Въпреки че държавата осигурява здравно над половината население в страната, за което дава нищожна част от общия бюджет от здравни вноски, министър Петър Москов обеща хазната да поеме осигуряването на още една група граждани - "непопадащи в социалните мрежи на държавата, но имащи усещането, че са социално слаби".

Все още не е ясно кои по-точно ще са тези граждани, нито как това би се отразило на бюджета на касата, тъй като по закон държавата плаща минимални суми за осигурените от нея - 4% от минималния осигурителен доход.

"Ако сте социално слаб, за да започне държавата да ви покрива здравните осигуровки, трябва да отговаряте на много изисквания. Нека да кажем, че здравноосигурени през държавата са пенсионерите, децата, студентите, войниците, хората с право на помощи за отопление. Ако вие не попадате в някоя от тези социални мрежи, но имате усещането, че сте социално слаб и не можете да плащате здравните си вноски, сме предвидили механизъм, по който вие да предявите нуждата в индивидуална социална анкета и ако това се докаже, държавата ще поеме вашето здравно осигуряване. Но това означава да се докаже, че вие сте регистриран на трудовата борса и не сте отказал работа, че нямате купища имоти, че не сте извършвали трансакция с тези имоти и много други неща", обясни Москов.

Той дори обяви, че промяната е записана в промените на Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), предложени от МЗ, които в момента се гледат на първо четене в парламента. Във внесения от НС проект обаче подобен текст няма.

До този момент девет категории лица се осигуряват за здраве с пари от бюджета - деца, студенти, пенсионери, бедни, на социално подпомагане, полицаи, военни, служители на държавната администрация, работещи в системата на правосъдието. Те са над 4 милиона души и за тази година за тях държавата ще плати 978 млн. лв., тъй като пенсионерите, бедните и децата се осигуряват върху половината от минималния осигурителен доход от 420 лв., пише в. "Сега".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4948 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
tanq colova

2015.05.15 | 15:38

12
vuzxishtavam se na g-n Moskov zashtoto naistina ima xora koito mizeruvat i ne ogat da otidat na lekar zashtoto nqmat pari jalko che ot parite zavisi jivota na xorata!
тнв

2015.05.14 | 22:36

11
За какви усещания иде реч?Който няма работа,като какъв може да се усеща?!!
здравноосигурен будала

2015.05.14 | 22:35

10
С тази политика на привилегии и след хиляда години ще си останем най- бедните в Европа! (Естествено, ако дотогава не сме изчезнали от картата!) Какви пари, какво здравоопазване, какво чудо! От има- няма седем милиона българи - държавата осигурявала 4 милиона - и то едни от най-добре платените т.е. армия, полиция, държавни служители ..., а 80 % от тях са безполезни и некомпетентни чиновници. Други 2 милиона изобщо не плащат... А ние ахмаците плащаме за всички и като ни потрябва медицинска помощ - пак плащаме, защото Касата нямала! И този министър се оказа поредния плъх в системата! Кога ще ги стигнем ...румънците :(
typanar

2015.05.14 | 22:35

9
Москов,мизернико нагъл,защо осигуровките от държавата са за всички държавни служители-полицаи, военни, служители на държавната администрация, работещи в системата на правосъдието,нима те са неплатежоспособни,заплатите са им малки ,та държавата ще ги осигурява,малко ли е,че осигуряваме циганската напаст,ами и тези кърлежи народни.виж погрижи се това да отпадне.
данъкоплатец

2015.05.14 | 22:34

8
КРАЙНО ВРЕМЕ Е ТЕЗИ КАТЕГОРИИ ЛИЦА - полицаи, военни, служители на държавната администрация, работещи в системата на правосъдието ДА СЕ ОСИГУРЯВАТ САМИ. ТОВА СА ЧАСТ ОТ БОГАТИТЕ В БГ. БОЛЕН ЗДРАВ НОСИ!
сестра

2015.05.14 | 22:34

7
и накрая ще стигнем до това- работещите в сферата на здравеопазването/ тези, които са дежурни денем и нощем, празник/ тъй като не са държавни служители, ще плащат здравните осигуровки на всички. Така ще си осигурят безкрайните дежурства . Нищо против министъра. Просто това трябва да спре.
ari

2015.05.14 | 22:33

6
Защо първо не вземете решение държавните служители да плащат от заплатите си здравните вноски, а след това да раздавате милостиня?Заплатите са Ви достатъчно раздути и може да си позволите този харч.Не махнахте плоския данък, не въведохте подоходно облагане и данък богатство, а с лека ръка само раздавате на уж социално слаби/поне 50% от тези, които се водят такива -не са социално слаби.
метаморфози

2015.05.14 | 22:33

5
Държавата това са хората,значи работещите да платят на още и още ...и още ...социални групи...От по-висока събираемост на пари за здраве от тези,които шмекеруват и не плащат,защото има такива и са много,стигнахме до -държавата да плати...Управляващите на тази държава да създадат условия тия т.н. социални групи да работят...Работеща икономика и работни места,заплащане на труда като в белите държави-това е изхода.Сега очаквам да се вдигне здравната вноска,защото как ще плаща държавата на още една социална група?"Имам усещането" ,че тия дето управляват държавата ,не знаят къде се намират?И само едно разпределение на пари им е в главата.

2015.05.14 | 22:33

4
Колко години е давността и как 15 г.ще дължиш?

2015.05.14 | 22:32

3
Труда не е здължителен от 1989.Ако не работи човек да открадне ли за да си внесе здравно?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини