190 км речни корита са почистени в столицата

  • 18 март 2015 11:18

  • 713
  • 0
190 км речни корита са почистени в столицата
©

През последните 4 години сме почистили общо 190 км речни корита на територията на Столична община. За целта са похарчени около 6 млн. лв. Половината са дадени от кметството, а другата част от междуведомствената комисия по бедствията. Това съобщи кметът на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска по време на проверка на почистването на корито на Искър. Участъкът е извън регулация и отговорност за него носи областната управа на София.

„През последните дни много специалисти се изказаха и се получава излишно напрежение, затова искам да кажа, че СО и останалите институции работим координирано и последователно в последните години и винаги в моменти на снеготопене предприемаме действията за почистването на речните корита”, обясни Фандъкова. Тя отчете, че участъкът вече е без боклуци.

„Имаме подготвени вече 2 проекта за почистване на речните корита в урбанизираната територия, за която е отговорна общината. Това е от язовир „Панчарево” до „Чепинско шосе” на границата с район „Нови Искър”.

Ще кандидатстваме за финансиране от малко над 4 млн. лв. от Междуведомствената комисия”, посочи още столичният градоначалник. Тя припомни, че непрекъснато получава информация за нивата на реките и язовирите. Имало повишение на водните стълбове, но били далеч под опасните нива, които могат да доведат до наводнения.

„Язовир „Искър” има близо 15% свободен обем”, каза Фандъкова.

Последвайте канала на

Нора Виткова
713 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини