Нов софтуер на NASA ни дава възможност да станем ловци на астероиди

  • 17 март 2015 13:56

  • 1659
  • 0
Нов софтуер на NASA ни дава възможност да станем ловци на астероиди
©

Вече можем да помогнем на американската Национална космическа агенция (NASA) да открие нови астероиди, пише The Verge. Агенцията представи софтуер за проследяване на астероиди за персонални компютри, създаден като част от онлайн конкурса на компанията за добив на ресурси от астероиди Planetary Resources.

Програмата е разработена да приема изображения от телескоп и задейства алгоритъм, който определя кои небесни тела се движат подобно на астероиди. Софтуерът може да бъде свален от следния адрес: www.topcoder.com/asteroids/asteroiddatahunter/

Точно този нов алгоритъм е ключовият елемент от програмата. Тя може да идентифицира с 15 процента повече астероиди в астероидния пояс между Марс и Юпитер в сравнение с предишни технологични решения. Алгоритъмът не само може да разпознае потенциалните астероиди, но и ги сравнява с вече известни обекти, намиращи се близо до Земята. С помощта на безплатното приложение всеки любител астроном има възможност да анализира изображения, заснети и със собствения му телескоп. Информацията за новооткрити астероиди може да се изпраща в базата данни на NASA.

Алгоритъмът ще помогне на космическата агенция да проследява намиращите се в близост до планетата ни небесни обекти. Астрономите ще са в състояние да наблюдават астероиди, които биха могли да са заплаха за Земята. Програмата ще помогне и за подбора на подходящи кандидати за бъдещите космически мисии до астероиди. Информацията ще е особено полезна и за компанията Planetary Resources, която се надява един ден да започне да добива ресурси от небесните скали.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1659 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини