Глобалното икономическо възстановяване е бавно, крехко и нетрайно, смята Лагард

  • 16 март 2015 10:58

  • 784
  • 0
Глобалното икономическо възстановяване е бавно, крехко и нетрайно, смята Лагард
©

Глобалното икономическо възстановяване остава твърде бавно, твърде крехко и твърде неуравновесено, заяви днес ръководителят на Международния валутен фонд Кристин ЛагардКристин Лагард Кристин Лагард - френски юрист и политик. Родена на 1 януари в Париж. Следва в САЩ и Франция. От 1981, изтъквайки повишаващите се рискове от колебанията на финансовите пазари, които произтичат от различия в паричната политика на водещите централни банки.

Кристин ЛагардКристин Лагард Кристин Лагард - френски юрист и политик. Родена на 1 януари в Париж. Следва в САЩ и Франция. От 1981 потвърди прогнозата на МВФ, че повече от шест години след световната финансова криза глобалната икономика ще нарасне с едва 3,5% през тази година и с 3,7% през 2016 година, предаде БНР.

Подобен растеж е все още под нивата, които би трябвало да се очакват след такава криза, заяви Лагард в реч пред жените студенти в индийската столица Ню Делхи и допълни: Гледайки напред, може да дойде нещо по-добро, с оглед ниските петролни цени и лихвени проценти. И все пак съществуват значителни рискове пред настоящото крехко глобално възстановяване.

Според Лагард основният риск идва от "асинхронната парична политика" в развитите икономики, като, от една страна, Съединените щати и Великобритания провеждат нормализация на паричните си и лихвени политики, докато еврозоната и Япония увеличават своите парични стимули.

Дори ако този процес е добре управляван, той може да доведе до прекомерна волатилност на финансовите пазари, включително в Индия, заяви шефът на МВФ, цитиран от агенция Ройтерс.

Тя също така отбеляза, че еврозоната и Япония са застрашени от това да останат с нисък икономически растеж и ниска инфлация, което ще направи трудно намаляването на безработицата, дълговете и ще доведе до повишаване на риска от рецесия и дефлационен натиск.

Развиващите се пазари, междувременно, могат да се сблъскат с "тройния удар" на по-силния щатски долар, по-високите глобални лихвени проценти и по-волатилните капиталови потоци, подчерта Лагард.

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
784 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини