Вложител в КТБ: Най-драстичните действия в банката са правени от държавата

  • 13 март 2015 10:21

  • 1437
  • 1
Вложител в КТБ: Най-драстичните действия в банката са правени от държавата
©

Най-драстичните действия в КТБ са правени от Министерството на финансите и държавата.

Това каза Вера Ахундова от Сдружението на дребните вложите в банката "Ние гражданите" в интервю за БНР. "Има едно решение на МС от 3-ти декември, 2014-а, което дава картбланш за изплащането на блокираните общински пари и под тази шапка са наредени над 450 получатели на пари. БНБ е събрала в една сметка парите, ако видите извлечението, няма никакви имена. Споменати са 5-6, например Община Созопол. Там има НОИ, НЗОК, държавен резерв, въобще фирми и наименования, които нямат право на обезпечаване и вместо дължимите на общините 76 милиона са изплатени 111 милиона, неизвестно на кого. За това е сезирана Главната прокуратура.", каза Ахундова. Тя посочи, че квесторите на БНБ позволяват злоупотреби с финансовите активи на Корпоративна търговска банка. "Знаем за суми от около 2 милиона лева до декември, които са били платени на адвокатско бюро."

Работна група в парламента ще изработи в близките дни законови промени, които ще позволят на Фонда за гарантиране на влоговете да упражнява надзор върху КТБ до произнасянето на съда за бъдещето на банката. Според Вера Ахундова банката е пълна с пари, над 300 милиона се намират по клоновете. "Твърденията, че от КТБ са откраднати 4,2 милиарда лева, е една голяма лъжа. Това е размерът на обезценката, която т.нар. "одитори" са направили. Защото съгласно одита на КPMG в банката към 31-ви март 2014-а година е имало активи за над 8 милиарда лева. По някакви необясними технологии и по някаква методика, която е решена от БНБ с определена цел, тези активи, т.е. кредитите и тяхната платимост в бъдеще време, са преценени така от одитиращите фирми, че са изчислили тази обезценка от 4,2 милиарда", обясни Ахундова.

Тя подчерта, че цесиите не са големия проблем на КТБ. "Цесиите подобряват външно баланса на банката, но при положение че има такава огромна обезценка, която с нищо не се обяснява, няма никаква логика. Нещата изглеждат отстрани като странни. И затова, може би, но твърдо обидно за всички вложители, е да ги наричат далавераджии. Прихващанията са една абсолютно нормална техника. Това едва ли е големият проблем", каза още Ахундова.

Според нея основната грижа на правителството е да си върне парите от КТБ, а не го е грижа за вложителите. "Ние всички разбрахме от предизборните кампании, че всичко ще бъде ясно и открито. В момента, в които се формира правителство и Народно събрание, ние пак разбрахме, че нищо, абсолютно нищо няма да излезе наяве. Целта на всичко, което се прави, е да се прикрие в максимум това, което е ставало и ще става", коментира още Вера Ахундова.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1437 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.03.15 | 10:28

1
edni shte kradat drugi shte plashtat opravia niama v tazi darjava

Добави коментар

Водещи новини