КС забрани следенето в интернет

  • 13 март 2015 06:15

  • 1404
  • 3
КС забрани следенето в интернет
©

Следенето в интернет е незаконно. Това реши вчера Конституционният съд, който обяви част от разпоредбите на Закона за електронните съобщения (ЗЕС) за противоречащи на основния закон на държавата. Делото бе образувано в средата на април м.г. по искане на омбудсмана Константин Пенчев. На практика сега парламентът трябва да приеме нови текстове на мястото на отменените, съобщава Монитор.

Промените в ЗЕС бяха направени през 2010 г. Според тях провайдърите на интернет и телефонните оператори трябва да пазят трафичните данни на клиентите си в продължение на 1 година. В графата с данните, които подлежат на пазене, влизат телефонният номер на абоната, а също и IР адресите, въз основа на които могат да бъдат определени ползвателите на дадени електронни пощи, както и на интернет телефония. В този период МВР, ДАНС и прокуратурата имат право да ги изискват в хода на разследване на престъпление, което обаче се наказва със затвор над 5 г. Освен това съдебният контрол беше свален от ниво окръжен съд до районен. С вчерашното решение на КС всички тези текстове – събрани в общо 4 члена, са обявени за противо­консти­туционни.

Един от аргументите на КС е, че на практика съдиите не знаят за какво се искат трафичните данни. Иска­нията от страна на разследващи и прокуратура са под формата на стандартна бланка и не е нужно представянето на доказателства, се казва в мотивите на конституционните съдии.

Срещу следенето в интернет и по телефона и пазенето на данните се обяви през 2014 г. и Съдът на Евро­пейския съюз. Той прие за невалидна директивата, според която трафичните данни на клиентите се пазят до 2 г. Мотивът, който изтъкнаха миналата година магистратите, бе, че по този начин се развързват ръцете на службите да се намесват твърде далеч в личния жи­вот на гражданите. Това от своя страна пък противоречало на Хартата за основните права в ЕС. Така запазването на трафичните данни спадна до 6 месеца. В това време разследващите имало достатъчно време да установят с кого е имал контакт човекът, къде е бил и каква комуникация през интернет е поддържал.

Последвайте канала на

1404 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.03.14 | 06:15

3
Нема да пипате сайта само на Ким Кардашян днеска ще съм там

2015.03.14 | 06:15

2
някой да не помисли че има връзка с разследването на КТБ ? колко удобно е EU законодателството винаги можеш да се позовеш когато трябва да защитиш нечии интерес , не че като дебнеха и записваха / те ще продължът да го прават/ помогнаха на някой

2015.03.14 | 06:15

1
3нaчи тoя киpлив caйт, пъpви тpябвa дa гo зaтвopят! Tия кoмyнoидни дeбили дeтo тpaквaт IPтa ce миcлят зa мнoгo xитpи, aмa ca cи пpocти ceлcки пaчи и цъpвyли :)

Добави коментар

Водещи новини