Учени от ЕКА ще се опитат да събудят модула Philae, който кацна на кометата 67Р

  • 12 март 2015 12:38

  • 1378
  • 0
Учени от ЕКА ще се опитат да събудят модула Philae, който кацна на кометата 67Р
©

Учени от Европейската космическа агенция (ЕКА) предприемат опити са се свържат със спускаемия модул Philae за първи път от четири месеца, пише The Verge. Космическият апарат осъществи историческа маневра, кацайки на кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко през ноември миналата година.

Приземяването обаче не мина по план и сондата се оказа в сянката на скала, която възпрепятства достъпа на слънчеви лъчи до соларните панели на апарата. Philae извърши поредица от експерименти, но батериите му се изтощиха и той премина в състояние на хибернация. Точното му местоположение все още не е известно.

Сега кометата се приближава към Слънцето, получавайки повече топлина и светлина и учените се надяват, че модулът ще се събуди в идващите седмици, за да довърши започнатата работа.

“В момента Philae получава два пъти повече слънчева енергия, отколкото през ноември миналата година”, казва мениджърът на мисията на Philae Стефан Уламек. “Апаратът вероятно все още е твърде студен, за да се събуди, но си струва да се опита. Изгледите да се активира се подобряват с всеки изминал ден”.

За да се събуди напълно, температурата на вътрешността на сондата трябва да достигне поне минус 45 градуса по Целзий, а слънчевите й панели трябва да получават най-малко 5.5 вата енергия. Ако системата установи, че тези условия са налице, сондата ще се опита да зареди батерията си и ще започне да включва приемника си на всеки 30 минути, за да получи указания от намиращата се в орбитата на кометата Rosetta.

Изследователите смятат, че дори е възможно Philae вече да се е събудил, но все още да няма достатъчно енергия, за да комуникира с Rosetta. “В този момент не знаем дали модулът е буден”, посочва Коен Гойртс от контролния център на Rosetta. “За да ни изпрати отговор, Philae трябва да включи предавателя си, а това изисква допълнителна мощност”. Дори ако този първоначален опит за връзка с апарата не успее, учените от ЕКА се надяват, че ще имат още възможности с приближаването на кометата към Слънцето. “Ако не успеем да осъществим връзка с Philae до 20 март, ще предприемем нов опит при първа възможност”, изтъква Уламек. “Свържем ли се с Philae, научната работа може да започне”, добавя той.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1378 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини