Пролетта идва след седмица

  • 12 март 2015 10:15

  • 4789
  • 3
Пролетта идва след седмица
© Getty Images/Guliver

Пролетта идва след седмица. Още в края на идващото седемдневие се очаква температурите да скочат до 18 градуса.

Това твърди синоптикът и климатолог Симеон Матев пред „България Днес".

След тази относително хладна седмица, която предстои, през следващата постепенно ще се затопля. Пролетта бавно ще дойде. В началото на третата десетдневка на март ще имаме по-топло и приятно време от сега, прогнозира Матев. Той очаква леко разминаване в астрономическата, която идва в нощта срещу 21 март и метеорологичната пролет тази година.

Синоптикът обаче предупреждава, че ще има още снеговалежи, въпреки, че ще са далеч по-слаби от тези от началото на месеца.

Според него до тази неделя не можем да очакваме високи температури. Като цяло в страната ще варират между 5 и 13 градуса. Тези положителни температури обаче ще се случат на места, където няма сняг.

Бавно и мъчително, но снегът ще се стопи, като очакванията са това да се случи до края на седмицата.

На места обаче има много дебела снежна покривка. Това са градчета, разположени около Пирин, Рила и Витоша, където снегът достига до 50-60 сантиметра. Там, разбира се, процесът ще е по-дълъг във времето, но, общо взето, в ниските части на Западна и Южна България снегът ще се стопи по-бързо. Хубавото е, че това топене няма да е интензивно и ударно за един ден и няма да създаде голям риск от наводнения.

От 20 години Баба Марта не е била толкова люта. Толкова тежка зимна обстановка за последно е имало през 1993 година. Тогава в Добруджа имало преспи по 3-4 метра, разказва Матев.

Последвайте канала на

Нора Виткова
4789 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
:)

2015.03.20 | 08:35

3
Не искам да сменяват времето с лятно такова. Нека си бъде астрономическо през цялата година.
Пенсионер

2015.03.20 | 08:35

2
На инат:Пролет пукна - ние НЕ !

2015.03.20 | 08:35

1
Пролет пукна - ние не! На инат на бюджета!

Добави коментар

Водещи новини