Заподозреният за убийството на Немцов прикрива поръчителите?

  • 11 март 2015 08:56

  • 1743
  • 1
Заподозреният за убийството на Немцов прикрива поръчителите?
© gettyimages

Съратници, съпартийци и дори опоненти на руския опозиционер Борис Немцов, застрелян в Москва на 27 февруари, отхвърлят версията на следствието за "ислямска следа" в убийството. Според тях, предполагаемият килър Заур Дадаев е поел отговорността, за да отърве истинските поръчители, пише "Независимая газета".

Вестникът анализира написаното от Немцов по повод трагедията във френския седмичник "Шарли ебдо", чиито журналисти бяха разстреляни от екстремисти през януари. Политикът реагира само с няколко поста във Фейсбук - призовава руския Съвет на мюфтиите да осъди терористите и нарича исляма млада религия, която според него трябва да се бори със своеобразната си инквизиция. Освен това, опозиционерът качва в световната мрежа снимка на мюсюлманина Ласана Батили, спасил от терористите клиенти на нападнатия еврейски супермаркет във Франция.

Немцов два пъти е критикувал чеченския лидер Рамзан Кадиров  за негови изявления срещу опозиционери - бившия петролен магнат Михаил Ходорковски и Алексей Венедиктов, главен редактор на радио "Ехо Москви". "На всички вече им писна от заплахите на Рамзан, но той е сигурен, че Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 няма да му обърне гръб, затова от ден на ден става все по-нагъл. Само че щом на този господин всичко му е позволено, това ще свърши зле и за Путин", пише Немцов на 9 януари т. г.

Според версията на следствието, убийството на Немцов е организирано от двама бивши служители на специалния батальон на чеченското МВР "Север" - Заур Дадаев и Беслан Шаванов (самовзривил се с граната при опит да бъде задържан), напомня всекидневникът. Според съратниците на Немцов позицията му във връзка с "Шарли ебдо" се споделя от повечето руски опозиционни политици и той не е бил убит заради нея. Иля Яшин от политическата формация на Немцов - РПР-ПАРНАС заявява, че задържаните чеченци са поели вината, за да предпазят същинските поръчители на престъплението, а Дадаев е бил само изпълнител. "Той бе директно свързан с Кадиров. Ако следствието не разследва тази версия, нивото на доверие към резултатите от разследването ще спадне до нула", казва опозиционерът.

Източници на агенция Росбалт от следствието са заявили, че не било имало организатори и убийството било лична инициатива на убийците. "Не вярвам - коментира Михаил Касянов, съпредседател на РПР-ПАРНАС. - Заловените, допускам, може да са били изпълнителите. Но е очевидно, че не са поръчителите, нито вдъхновителите. Немцов нямаше антимюсюлмански нагласи. Като либерал той по принцип бе против тези неща. Още през 1996 г. той събра над един милион подписа против войната в Чечения."

Владимир Милов, лидер на опозиционното движение "Демократичен избор", сочи съмнителни места в официалната версия, като изтъква "фантастичната наглост" на килърите. Той твърди, че Немцов е бил следен заради подготвяния от него протест на опозицията, и пита защо убийците не са се страхували от агентите, наблюдавали политика. При това мястото на престъплението - недалеч от Кремъл, е "интензивно наблюдавана и патрулирана територия", а тайните служби изобщо не са се намесили, заявява Милов.

Адвокатът на Немцов - Вадим Прохоров, заявява, че има подозрения кой е поръчал убийството, но няма да ги огласи. Той отхвърля официалната версия и забелязва, че според него заподозрените не биха могли дори да изговорят думите "Шарли ебдо", "най-вероятно даже не са много в течение на проблема".

Политологът Алексей Макаркин назовава две възможни причини за убийството. Първо, позицията на Немцов за Украйна, "а и цялата обстановка, заплетена около т. нар. национал-предатели", сочени за враг от властта в днешна Русия. Второ, "това може да е свързано с една условна партия на войната, която не желае диалог със Запада", добавя аналитикът.

Последвайте канала на

БТА
1743 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
321

2015.03.12 | 17:57

1
ето я истината - в русия има партия на войната, това е източника на всички злини

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини