6,6 по Рихтер удари Колумбия

  • 11 март 2015 07:14

  • 1135
  • 0
6,6 по Рихтер удари Колумбия
©

Силно земетресение с магнитуд 6,6 разтърси вчера следобед североизточна Колумбия, съобщи колумбийският геоложки институт, цитиран от АФП.

Трусът бе усетен в голяма част от територията на Колумбия, включително в столицата Богота, както и в съседна Венецуела. "Засега няма жертви или ранени в страната. Оставаме в състояние на тревога", обяви в Туитър президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос. Трусът е регистриран в 15 ч. и 55 мин. местно време (20.55 по Гринуич). Геофизическият институт на САЩ съобщи, че епицентърът е бил с дълбочина 147 км под земната повърхност, на около 270 км от столицата Богота, информира БТА.

"Проверяваме зоната на епицентъра. Земният трус е засегнал главно североизточна Колумбия", съобщи по радиото Карлос Маркес, директор на Националната служба за управление при рискове. Той добави, че засега няма данни за големи поражения. Гражданската авиация посочи, че всички летища в Колумбия работят нормално с изключение на това в град Манисалес, в централната част на страната, което е затворено поради вулканична пепел. Земетресението, последвано от няколко вторични труса, предизвика паника по улиците на Богота. Няколко сгради са евакуирани. Кметът Густаво Петро съобщи, че няма пострадали хора.

Страните в Южна Америка, през които преминава планинската верига на Андите, са в т.нар. Огнен пръстен на Пасифика - район,в който е концентрирана около 85 на сто от сеизмичната дейност на Земята, напомня АФП.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1135 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини