Цачева, депутати и посланици отбелязаха Деня в памет на жертвите на Холокоста

  • 10 март 2015 14:25

  • 826
  • 0
Цачева, депутати и посланици отбелязаха Деня в памет на жертвите на Холокоста
© Булфото (архив)

Председателят на Народното събрание Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23, депутати от различни парламентарни групи, посланици и десетки граждани отбелязаха Деня в памет на жертвите на Холокоста и на благодарност за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

Възпоменателната церемония се състоя пред паметната плоча до Народното събрание. Изпитваме чувство на дълбока благодарност към българския народ, обикновените хора, които три години подкрепяха своите съграждани евреи и окуражиха българските общественици и политици да имат силата да се изправят срещу искането да се депортират българските евреи, заяви председателят на Организацията на  евреите в България "Шалом" Максим Бенвенисти. Той посочи, че това изисква голям кураж. По думите му никой друг европейски народ не е поддържал своите евреи така, както българския.

Посланикът на Израел в България Шаул Камиса Раз отбеляза, че спасяването на българските евреи е акт на хуманност, толерантност, любов и приятелство между двата народа. По думите му обаче уроците от Холокоста още не са научени, защото подобни явления могат да се видят на много места по света, включително и в Европа. Той благодари на правителството и по-специално на Министерството на образованието и науката, които полагат усилия чрез образователни програми да се учат уроците на Холокоста.

Венци и цветя бяха поднесени от почти всички парламентарни групи, от посланиците на Израел, САЩ, Турция, Гърция, Великобритания и други.

Последвайте канала на

БТА
826 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини