Камери заснели как убиецът на Вероника обира четири пъти магазин в Мъглиж

  • 10 март 2015 07:09

  • 7855
  • 6
Камери заснели как убиецът на Вероника обира четири пъти магазин в Мъглиж
© Булфото

"Господ ще го накаже него, дано повече да не го видим тука”.

Така кълнат жителите на циганската махала в Мъглиж Илиян Здравков, убиеца на студентката Вероника. От години Илиян и жена му Елка Симеонова обитавали там кирпичен коптор на улица “Пролет” 53. В неделя в къщата нямаше никого, вратата беше заключена, пише 24 часа. “Избяга, бате, жената избяга към града, щом научи, че я търсиш”, обяснява услужливо млад циганин. Малко преди това бяха казали, че Елка отишла при леля си, после се оказва, че всъщност наминала към мащехата си или, не, при другата си леля... Върви я търси из сокаците на циганската махала, където законните къщи се броят на пръсти.

Циганите разказват с охота това, което знаят. Преди време Илиян се завъртял из Мъглиж покрай брат си, който се бил хванал като овчар. Братът бил женен за сестрата на Елка и покрай тях тя се залюбила с пришълеца. Официален брак нямали, но това не  попречило да му роди набързо 5 деца - 3 момчета и 2 момичета. Само че родителите нямали условия да ги гледат нормално и социалните служби ги настанили в домове за сираци. Илиян, който е роден през 1975 г., също се цанил за пастир, но го хванали в издънка - през 2012 г. си харесал хранителния магазин на Николай Пашов и го окрал 4 пъти между 1 август и 2 септември.

Собственикът се усетил, че му изчезва скъпа стока, и по охранителните камери видял как циганинът в различни дни влиза в магазина в работно време и обира де що свари от щандовете, като пълни с продукти раница. След това кротко минава покрай касата. Рецидивистът прибрал стока за 557,10 лв., установила ревизия - цигари, алкохол, хранителни стоки, козметика и перилни препарати.

Полицията влязла в дирите на крадеца и жена му Елка, която била свидетел по делото, се принудила да върне част от откраднатото. Казанлъшкият районен съд отчита това като смекчаващо вината обстоятелство, както и тежкото материално и семейно положение на подсъдимия, и му налага 1 г. и 4 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим в затвор или общежитие от закрит тип.

Това дело се гледа на 14 октомври м.г. Съдията отчел и утежняващи вината обстоятелства: предишни осъждания и лошата му характеристика. Законът предвиждал за деянието му затвор между 2 и 10 години, казанлъшкият съд му присъдил минималните
 2 г. Но бил принуден да намали наказанието с една трета на година и 4 месеца, тъй като подсъдимият признал изцяло вината си и поискал дело по съкратената процедура.

Този номер се оказва любим на Илиян Здравков, който досега имал 6 различни присъди. Той върши престъпления, след това се разкайва, признава изцяло вината си, сътрудничи на разследването и иска съкратено съдебно следствие, което съдът по закон е длъжен да приеме. Така си издейства по-леки присъди.

Явно по този отъпкан от самия него път Илиян е поел и сега след убийството на Вероника. При делото в Казанлък той успял да убеди съда в критичното си отношение към стореното от него, видно от мотивите към присъдата, където обаче пише още: “Здравков е с трайни престъпни навици - както деянието, така и деецът са със степен на обществена опасност”.

По абсолютно същия начин Илиян Здравков действал и през 2011 г., когато го съдят в Дряново също за кражба. Тогава той е дояч в кравеферма в село Длъгня. През нощта на 20 срещу 21 март решава да обере смесения магазин на работодателя си в съседното село Соколово. Въоръжен с чук и отвертка, той чупи прозорците и в чували прибира цигари за 1172 лв., както и 1126 лв. в брой, които открива в чекмеджето под щанда. Чувалите с цигарите, които възнамерявал да продаде, скрил в сеновал, където и ги намира полицията.

За тази кражба наказанието му е 1 г. затвор. Присъдата му е в сила от 20 октомври 2011 г. Според районния съд в Дряново причина за деянието е “ниската правна култура на подсъдимия”. Според този съд Илиян е с основно образование, според казанлъшкия - дори с начално. Навсякъде го определят като безработен, неженен и осъждан. Поради бедност винаги ползва услугите на служебен адвокат.

Със съкратена процедура Здравков се урежда и през миналата година, когато Великотърновският окръжен съд го съди за грабеж над 18-годишно момиче в Горна Оряховица. Там присъдата е от 4 г., но тя не е влязла в сила, защото се обжалва.

Здравков обжалва и присъдата от година и 4 месеца лишаване от свобода, наложена му от районния съд в Казанлък за кражбите в Мъглиж. Делото се гледа на 17 декември м.г. в Старозагорския окръжен съд, който потвърждава присъдата. Тя влиза в сила от 29 януари т.г. - когато се публикуват решението на съда и мотивите към него.

Когато го съдят в Казанлък, обвиняемият е вече в ловешкия затвор, където изтърпява предишната си присъда. И тъй като вече е под стража, съдът в Казанлък му налага мярка за неотклонение “подписка”.

“Няма как да му наложи пак задържане под стража, а ние като по-висша инстанция трябваше да потвърдим това, защото към момента не е имало промяна в обстоятелствата”, обяснява председателят на окръжния съд в Стара Загора Красимир Георгиев. Той е бил и председател на съдебния състав, който гледал делото по обжалването на казанлъшката присъда.

В началото на януари т.г. обаче Здравков излиза от затвора. Когато на 29 януари старозагорската присъда влиза в сила, следва рутинна процедура: старозагорският съд праща потвърждението на присъдата на съда, който я издава първоначално - т.е. в Казанлък. Той на свой ред я изпраща на прокуратурата в града, за да я приведе тя в изпълнение. Търсят Илиян на постоянния му адрес в Полски Тръмбеш, за да го вкарат обратно зад решетките, той не е там.

Едва на 25 февруари го обявяват за общодържавно издирване и става ясно, че от затвора мъжът се е прибрал в Мъглиж при Елка. Не е ясно дали е имал при нея регистрация по настоящ адрес, но най-вероятно - не. Когато униформените стигат до ул. “Пролет” 53 в циганската махала, Илиян Здравков се оказва отново на път - при брат си в Горна Оряховица, за да си търси работа. Докато чака влака на гарата в Търново, убива Вероника.

В Мъглиж не са изненадани, че властта не е стигнала навреме до бъдещия стар затворник, с което новото му жестоко престъпление можело да се избегне. “В общината 52% от населението ни е от ромски произход. Циганската махала в Мъглиж е сред най-големите в страната, тук постоянно идват и си отиват хора, без да се регистрират”, признава зам.-кметът на общината Методи Марков, който е и бивш полицай.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
7855 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2015.05.28 | 11:03

6
престъпността е висока не само у нас а и по света, заради част от хората, които са прекалено милостиви и хуманни, не искат смъртно наказание, не искат строги наказания, изобщо грижат се за престъпниците, ако наказанията са строги, животът ще е хубав, никой няма да се блазни да краде и убива...

2015.04.09 | 02:39

5
какви са тези игри, защо някои хора търпят да има сред нас такива престъпници, които постоянно крадат, разбиват, дават му година затвор, после излиза и продължава пак докато го хванат, държавата харчи пари за полицаи, следователи, съдии, които да се занимават с него, и докога, защо ме всичко това, криворазбрана хуманност...
към законодателя -

2015.04.09 | 02:39

4
абе ей, тюфлеци скодуумни сащо не промените закона така че рецидивистите да нямат право на съкратено производство и облекчения а ...или ще ви спаднат доходите а

2015.04.09 | 02:39

3
Ако са по-строги законите рецидивистите няма да ходят да крадат и убиват, а ще се заемат с работа. Като е бил в затвора не е ли изучил някакъв занаят, да си изкарва с труд прехраната?
andeer

2015.03.15 | 01:59

2
Този изрод не трябва да се разхожда сред хората защото пак ще разплаче нечий родители.И за да се промени закона хората трябва да излязат.Докато стоим и се вайкаме ще има нови и нови убийства.Изрода е направил 5 циганета които след някоя година ще започнат да крадат и да убиват.
FM

2015.03.15 | 01:59

1
В профил. типично Маймуноподобно.

Добави коментар

Водещи новини