Снеговете няма да повлияят на нивото на река Дунав

  • 10 март 2015 06:57

  • 1074
  • 0
Снеговете няма да повлияят на нивото на река Дунав
© Булфото

Според прогнозите не очакваме критично повишение на нивото на река Дунав в българския участък. Това каза в интервю за БТА директорът на изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" в Русе Павлин Цонев.

Обстановката в България, свързана със снеговалежите, не може да повлияе на нивото на река Дунав, коментира той.

"Притоците на Дунав, които са в българския участък, имат много малък дял от водния отток. Най-големият е река Искър, която влива едва 50-60 куб. м в секунда", заяви Цонев.

Той обясни, че нивото на река Дунав се влияе най-вече от притоците в Централна Европа, както и когато започне топенето на снеговете в Алпите. Цонев даде пример, че река Сава влива в река Дунав около 1 600 куб. м вода в секунда, река Тиса - около 800 куб. м в секунда, а река Драва - 600 куб. м в секунда.

В момента не се наблюдава рязко повишение на нивото в румънския участък, тъй като в Унгария водите са между средни и ниски.
"Нивото в Будапеща е около 250 см спрямо условната кота нула, което е нормално ниво, но не и високо. Единствено в сръбския участък се наблюдават малко по-високи водни стоежи, което оказва влияние и в българския участък", каза Цонев.

Нивото на река Дунав при Русе е около 560 см спрямо условната кота "нула", като прогнозата до края на седмицата то да продължи да се покачва и вероятно да стигне 620-650 сантиметра, посочи експертът.
"Това обаче е напълно нормално за сезона и не смятам, че има повод за притеснение", каза Цонев. Той допълни, че водното количество в българския участък зависи от водния отток, който се изпуска от двата шлюзови комплекса "Железни врата".

"Високото ниво на река Дунав, което се наблюдава през последните няколко месеца, е благоприятно за корабоплаването. В момента няма критични участъци, като корабите могат да пътуват с максимално газене. Това е добре за корабособствениците, които могат да превозват максимално количество товари", обясни Цонев.

До края на май трябва да приключат два от елементите по проект на ИА "Проучване и поддържане на река Дунав" в Русе по оперативна програма "Транспорт", информира директорът на изпълнителната агенция. Единият е свързан със създаването на GPS-геодезична мрежа по реката. Става дума за изграждането на 198 геодезични точки, които ще помогнат при разработването на бъдещи проекти, например при хидротехническо строителство, поясни Цонев.

"Вторият елемент е свързан с доставката на 160 плаващи светещи знаци /шамандури/, които са с най-съвременно оборудване - със соларни панели и с джипиес за проследяване. Ще бъдат поставени и нови брегови знаци. Това оборудване ще помогне много за безопасността при корабоплаване", заяви Цонев.

Директорът на изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" в Русе уточни, че сега агенцията може да даде точна прогноза за близките два-три дни.
"В новия програмен период ще се опитаме да създадем чрез наши проекти такъв модел, който да дава възможност за по-голям диапазон за прогнозиране - например от една седмица", посочи Цонев.

Последвайте канала на

1074 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини