"Ислямска държава" прави собствена социална мрежа

  • 09 март 2015 18:40

  • 2096
  • 3
"Ислямска държава" прави собствена социална мрежа
© Getty Images/Guliver

Групировката "Ислямска държава" е в процес на създаване на собствена социална мрежа, която се нарича Килафахбук, пише в.  "Кориере дела сера".

Целта е в мрежата да се регистрират последователите на групировката, които досега имаха профили в други социални мрежи като Туитър, Фейсбук, Вконтакте, Диаспора или в канали като ЮТюб. По данни на анализаторската компания Джей Ем Бъргър ИД притежава 45 000 акаунта само в Туитър. Но след като ислямистите неотдавна заплашиха живота на служителите на компанията Туитър, тя закри 2000 акаунта, за които се предполага, че са на ислямисти.

Други социални медии също предприеха подобни стъпки и ИД е решила, както изглежда, да създаде мрежа, в която никой няма да трие профилите на потребителите.

Името на мрежата на ИД напомня на името на мрежата Фейсбук, като първата част е арабската дума "килафах", която означава "халифат".

На заглавната страница на мрежата има пропагандно послание, в което нейните създатели казват, че им харесва да  умират като мъченици, точно както на други хора им харесва да живеят, пише БТА.

Домейнът на социалната мрежа е регистриран в Египет на името на Абу Мусаб, който твърди, че е жител на иракската провинция Мосул, която е бастион на ИД.

Опити на италиански журналисти да регистрират профил в мрежата обаче засега не са дали резултат, което навежда на  мисълта, че мрежата все още не е активна. Някои италиански журналисти обаче твърдят, че още преди тя да е заработила като хората, хакери, обявили война на ИД, може би са я атакували и извадили от строя.

ИД вече има радио, телевизия и списания на английски и на френски език, припомня в. "Кориере дела сера".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2096 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
4ifut

2015.04.28 | 07:45

3
айде :))
капут -ибриков -червеногъзов - модератор

2015.04.28 | 07:45

2
ти си знаеш нали!

2015.04.28 | 07:45

1
знае как да ти го сложи :))

Добави коментар

Водещи новини