Нивото на Дунав при Лом се покачи с 44 сантиметра

  • 09 март 2015 10:30

  • 822
  • 0
Нивото на Дунав при Лом се покачи с 44 сантиметра
© Булфото (архив)

За последното денонощие нивото на Дунав при Лом се покачи с 44 сантиметра и достигна 675 сантиметра над морското равнище, съобщиха от хидро-метеорологичната станция в града.

Вчера нивото на реката при Лом се повиши с близо 70 сантиметра за денонощие. Причина за покачването на речното ниво са обилните валежи от сняг и дъжд и увеличения приток на реките, които се вливат в Дунав, а също и изпускането на големи количества водни маси от хидросъоръженията в Сърбия за освобождаване на обем за поемане на нов приток, обявиха хидроспециалисти от община Лом. Ако нивото на реката премине 7 метра ще започне постоянно наблюдение. В момента се проверява състоянието на защитните диги - наличие на пробойни, подкопаване и т.н.

По традиция пролетното пълноводие на река Дунав при Лом настъпва от средата на месец март до началото на месец май. Най-високото ниво на реката в Българския участък е измерено при Лом на 13 април 2006 година - 985 сантиметра. Тогава бяха залети части от Дунавския парк и от някои квартали на Лом, но благодарение на изградените временни диги водата не стигна до центъра на града и до по-голямата му част, информира БТА.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
822 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини