Снегът продължава да вали и днес. Обстановката в страната остава усложнена

  • 08 март 2015 06:33

  • 3520
  • 8
Снегът продължава да вали и днес. Обстановката в страната остава усложнена
© Булфото

Снегът ще продължи да вали и в неделния ден. Обстановката в страната остава усложнена.

В областите Смолян, Пазарджик, Пловдив и Кърджали за днес е обявен оранжев код за опасност от поледици и снеговалеж. В други десет района е в сила жълт код за опасно време.

В планинската част от областите София-област и Благоевград снежната покривка ще се увеличи с още 10-20 см. Във Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Хасково валежите ще продължат, като очакваните количества за денонощието са 20-30 л/кв.м.

Днес ще вали, като валежите, предимно от сняг или дъжд и сняг, ще бъдат концентрирани най-вече в централните южни и западни райони от страната. На изток ще е без валежи, като дори на места през втората половина на деня облаците ще се разкъсат. В Северна и Източна България остава ветровито с очаквания до умерен, временно и силен североизточен вятър. В останалата част от страната ще е предимно умерен вятърът. Температурите ще остават почти без промяна. Сутринта ще са между минус 4° и 1°, в близост до морското крайбрежие до 4°- 6°, максималните в повечето места от -1° до 5°- 6°.

През последното денонощие речните нива в страната са продължили да се повишават, като в региона на Дунавския басейн най-осезаемо това при река Русенски Лом. Река Камчия при с. Гроздьово се е повишила с 94 см, р. Факийска при с. Зидарово е повиша нивото си над два метра. Почти толкова е повишението и на Марица при Свиленград, информират от НИМХ, предаде БТА.

Към настоящия момент водните количества на почти всички наблюдавани реки са над праговете за високи води, а водното количество на р. Айтоска при Камено е над прага за внимание.

На база метеорологичната и хидрологична обстановка днес ще продължат да се повишават речните нива в почти цялата страна. В резултат на регистрираните и прогнозираните валежи от дъжд и сняг, положителните температури и повишената почвена влага, през прогнозирания тридневен период се очакват значителни повишения на речните нива в страната.

Нивото на р. Сазлийка при гр. Гълъбово е преминало жълтия праг, нивото на р. Марица при Харманли и Свиленград се повишава и ще достигне оранжевия праг на предупреждение. Очаква се нивото на р. Тунджа при Ямбол също да достигне оранжевия праг.

Най-критично е нивото на р. Тунджа при Елхово, където то бързо се повишава и по прогноза в ранните часове в понеделник ще премине червения праг.

В сила остава бедственото положение в областите Кърджали и Смолян. Усложнена е ситуацията и в Хасковска област.

Пътищата в страната са проходими в зимни условия, което налага шофиране с повишено внимание и съобразена скорост.

Късно снощи беше възстановено захранването в засегнатите от бедствието райони във Врачанско. Екипи на електроразпределителните дружества работят по отстраняване на възникналите аварии.


 

Последвайте канала на

Десислава Станева
3520 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2015.03.08 | 19:09

8
За 3 год и половина плюс 2 служебни правителства доходите на българите са в пълен застой а мизерията витае във въздухът сивотата и безпътицата е превзела ежедневието на Българите!!В добавка може да се напише следното Герб или за по точно гарб са били и ще бъдат докато съвсем изчезнат по примера на НДСВ една набързо скалъпена без история мутренска партийка със едничката цел облагодетелстване и забогатяване на малък кръг хора от олигофрените тикви!

2015.03.08 | 19:09

6
Важното е че сме в НАТО и ЕС и комунистите от СССР се натискат да дойдат тук или в САЩ за СССР никой не се натиска да ходи! Защо ли?
:)

2015.03.08 | 19:09

7
Е малко сняг падна и се посрахте от страх все едно атомна бомба е паднала от ония руските дето и американците пълнят гащите от тях Сатана ли бяха що ли?

2015.03.08 | 19:09

5
Воевода

2015.03.08 | 19:09

4
болшевики комунисти атакисти и какви ли не само делите хората а герб какво са едни тъпи червени нагли мутри тикви!! аре стига глупости няма балами!
Смърт на терориста Путьо

2015.03.08 | 19:09

3
Волен не е ходил в казармата!
София

2015.03.08 | 19:09

2
Само ГЕРБ!

2015.03.08 | 09:44

1
За 3 год и половина плюс 2 служебни правителства доходите на българите са в пълен застой а мизерията витае във въздухът сивотата и безпътицата е превзела ежедневието на Българите!!В добавка може да се напише следното Герб или за по точно гарб са били и ще бъдат докато съвсем изчезнат по примера на НДСВ една набързо скалъпена без история мутренска партийка на олигофрените тикви!

Добави коментар

Водещи новини