Facebook иска да осигури безплатен интернет в поне 100 държави още тази година

  • 05 март 2015 11:01

  • 1181
  • 0
Facebook иска да осигури безплатен интернет в поне 100 държави още тази година
©

Facebook има планове да осигури безплатен интернет достъп в поне сто държави до края на тази година. Това заяви вицепрезидентът на инициативата Internet.org Крис Евънс пред журналисти по време на Мobile World Congress 2015 в Барселона, съобщава Дневник.

В момента услугите на Internet.org са достъпни само в шест държави. Те се използват около 7 млн. души и дават безплатен достъп до онлайн портали за здраве, обяви за работа и локална информация. Сайтовете са семпли и с ограничени функции, но пък са достъпни и за хората, които не искат да плащат абонамент за мобилен интернет. Тези, които искат достъп до видео и снимки например, получават призив да си поръчат абонаментен план.

Целта на Internet.org е да бъде първият досег на хората с глобалната мрежа. Проектът иска да им представи предимствата на интернет и да ги мотивира да се сдобият с абонамент за мобилния пренос на данни. Това пък ще доведе до приходи за телекомите и в един момента за самия Facebook, който ще може да получи по-голяма аудитория за услугите и рекламите си.

Евънс споделя, че крайната цел е Internet.org да бъде достъпна в целия свят. Принципът на избиране на държавите е според разпространението на интернет сред населението в тях. С приоритет са тези с по-слабо развита ИТ инфраструктура.

Internet.org вече се радва и на успехи. Евънс посочва, че в шестте страни броят на абонаментите за мобилен интернет се е увеличил средно с 40%. Най-голям е успехът в Танзания, където продажбите на смартфони са скочили 10 пъти след навлизането на Internet.org.

Последвайте канала на

1181 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини