Иран обвини Запада за възхода на "Ислямска държава"

  • 02 март 2015 15:48

  • 1938
  • 3
Иран обвини Запада за възхода на "Ислямска държава"
©

Иранският външен министър обвини Запада, че подхранва ислямския екстремизъм, като не защитава правата на имигрантите мюсюлмани, предаде АП. Западните демокрации трябва да се замислят за причините, които карат толкова техни граждани второ поколение да се присъединят към редиците на религиозните екстремисти, заяви Мохамад Джавад Зариф пред Съвета по правата на човека на ООН,цитиран от Франс прес.

На годишната сесия на Съвета в Женева Джавад Зариф призова международната общност за размисъл по този въпрос. Той определи като "голям провал" броят на гражданите на западни демокрации, родени и израснали в тях, които се присъединяват към редиците на екстремистите. "Така наречената "Ислямска държава" днес е съставена от тези, които преди няколко години бяха наричани борци за свобода", подчерта той.

"Трябва да се обединим, за да сдържаме ислямофобите и да се борим с тях, както правим с расистите", добави Джавад Зариф. Според него ООН е най-добрата институция, която да се занимава с това. Иранският външен министър обаче порица, без да ги назовава, страните в които "ислямофобията не само се толерира, но и се прославя като свобода на изразяване".

Той очевидно визираше публикуването на карикатури на пророка Мохамед, които Иран счита за светотатствени, посочва АФП. Джавад Зарид обеща, че Иран ще опита да стигне "толкова далеч, колкото е възможно" в преговорите за ядрената си програма, предаде Ройтерс. Утре в швейцарския град Монтрьо предстоят преговори между иранския външен министър и държавния секретар на САЩ Джон Кери.

Иранският външен министър подчерта, че споразумението между Иран и световните сили може да бъде сключено още тази седмица, ако САЩ и останалите западни страни покажат достатъчно политическа воля и се съгласят да вдигнат санкциите.

"Движим се напред, постигнахме известен напредък от последния път и ако има политическа воля да се приеме, че споразумението и санкциите не могат да вървят заедно, този път може да постигнем споразумение", подчерта Джавад Зариф.

Последвайте канала на

БТА
1938 3

Коментари 3

Добави коментар

2015.03.11 | 20:54

3
Иран е № 1 в ислямския свят !Роднини са на прабългарите !
национал социалист

2015.03.11 | 12:01

2
Браво на Иран
Атакист

2015.03.11 | 12:01

1
Точно така Браво на Иран

Добави коментар

Водещи новини