Vivus.bg - модерният вид на кредитирането

  • 26 февруари 2015 13:41

  • 5247
  • 4
Vivus.bg - модерният вид на кредитирането
©

Случвало ти се е да ти трябват пари назаем, а да няма от кого да вземеш? позната ситуация, знаем. Ето защо онлайн кредитирането придобива все по-голяма популярност сред българите заради удобството и бързината си – клиентите могат да получат парите си до минути, което е важно в натовареното и забързано ежедневие на модерния човек.

Съвсем наскоро Vivus.bg, компания за онлайн кредити, отпразнува своята първа година на българския пазар. Свързахме се с Ивайло Ибришимов, изпълнителен директор за България, за да ни разкаже малко повече за компанията и перспективите ѝ на пазара. Разпитахме го смело, а той ни отговори доста подробно, прочети, може да ти е полезно.

Разкажете ни малко повече за Vivus.bg

Vivus.bg започна своята дейност на българския пазар преди малко повече от година. Ние сме част от едно глобално семейство, наречено 4finance, което включва 12 държави и повече от 1100 служителя, разположено на 3 континента. Да бъдем част от толкова голяма международна компания ни дава стабилна основа, както и много натрупан опит и ноу-хау, които можем да приложим на българския пазар.

Нашата цел е да предоставим онлайн кредитни продукти, които да отговорят на финансовите нужди на нашите клиенти по най-бързия, удобен и прозрачен начин, позволявайки на хората да управляват по-добре своите финанси.

В международен план портфолиото ни се състои от най-различни продукти като бързи кредити, кредити на вноски, авто кредити и др. Тъй като в България компанията е съвсем отскоро, в момента предлагаме на нашите клиенти само бързи кредити. Това позволява на клиентите ни да изтеглят до 650 лв. със срок на погасяване от 30 дни по възможно най-удобния за тях начин. Кандидатстването е изключително лесно, отнема около 10 минути и става изцяло онлайн на нашия сайт www.vivus.bg без да е нужно клиентът да напуска своя дом, а парите се получават веднага след одобрение.

Цялото това нещо дотук е много интересно, но 100% имате конкуренти. Какво ви различава от другите компании, предлагащи бързи кредити?

Бързите кредити не са нещо ново на българския пазар и се предлагат от няколко години. Когато открихме офиса ни, знаехме, че има доста сериозна конкуренция, но ние прехвърлихме много добри идеи и опит от други пазари, които приложихме в България.

В момента ние предлагаме уникална възможност клиентите на Vivus да се запознаят с нашия продукт без никакъв риск – без такси, лихви, комисионни, поръчители или каквито и да било допълнителни документи. Искаме да покажем на българския потребител, че може да има партньор, на който може да се довери.

В нашата работа вярваме, че е изключително важно да следваме принципите на разумно кредитиране – всеки клиент минава през задълбочена оценка на риска и само след това стигаме до решение дали да отпуснем кредит или не. Полагаме усилия срещу излишно завишаване на задлъжнялостта на клиента, което в последствие само задълбочава проблемите му.

Подходът ни във Vivus е ориентиран изключително към клиента и нашите клиенти го оценяват – 97% от тях са доволни от нашите услуги, а 85% биха ни препоръчали на свои приятели. Във Vivus се стремим потребителите да получат най-доброто обслужване.

Всеки е изпадал в по-сериозни и неочаквани харчове. От личен опит, а и от този на приятели знаем, че като цяло бързите кредити са прекалено скъпи. Така ли е това?

Истината е, че това е широко разпространено мнение, което не е абсолютно правилно. В основата си то идва от факта, че продуктът като такъв не се разбира изцяло – сумите се размиват със сложни понятия като ГПР, годишен лихвен процент, застраховки, поръчители. Много често чуваме как Годишният Процент на Разходите (ГПР), например е представителен за подобен вид продукт и това го прави скъп или пък не. ГПР, обаче, е създаден за да служи за сравнение на доста по-дългосрочни продукти, като предполага време на използване на кредита от 1 календарна година. Например, нека си представим, че Вие имате спешна нужда от кредит от 200 лева само за 7 дни (когато ще си получите заплатата и ще го върнете обратно), но нямате от къде да си набавите тези пари в момента. Да кажем, че успеете да намерите непознат човек, който е готов да Ви даде тези 200 лева само срещу Вашата честна дума, че ще ги платите обратно. Колко според Вас би било справедливата цена за тази услуга? Може би 10 лева или пък бутилка вино за свършената услуга? Истината е,че пазара определя цената (в моя пример сте Вие и кредитодателя) и ако цената е твърде висока Вие ще се откажете или ще откриете алтернатива. Ако се върнем на примера, обаче, приемайки, че справедливата цена на 200 лева за 7 дни е 10 лева, то тогава Годишния Процент на Разходите е около 1173%. Ако 10 лева не звучат скъпо, то хиляда процента определено го правят. В крайна сметка, бързите кредити, които се предлагат в България, не са по-скъпи от тези в Англия.

А какви общо взето са клиентите на Vivus.bg?

Нашите клиенти са обикновени хора, които имат временна нужда от пари в брой и търсят удобно и прозрачно финансово решение. Средната възраст на нашите клиенти е малко над 30 години, и разпределението на мъже и жени е почти еднакво. Причините, поради които нашите клиенти взимат Vivus кредит, са най-различни – от неочакван разход (като ремонт на кола, преглед при доктор), през разходи за сметки, до примамлива оферта, от която нашият клиенти би искал да се възползва (като например отстъпка за пътуване). Повечето от клиентите на Vivus биха получили кредит от банка, но това което те оценяват, е бързината и удобството, което им предлагаме – често примамливите оферти са за ограничено време, а неочакваните разходи трябва да се погасят веднага.

Добре, разкажете ни малко повече за екипа на Vivus.bg?

Ние сме все още малък екип и сме много близки с профила на нашите клиенти – средната ни възраст е около 30 години. Обичам да описвам екипа като „новатори“, не само заради възрастта ни, но и защото за нас няма невъзможни неща. Vivus.bg е много технологична компания, която се стреми да е иновативна, и имаме нужда точно от такъв екип. Основните ни принципи са да бъдем отговорни и прозрачни. Във Vivus вярваме, че ако сме честни с нашите клиенти, те ще го оценят и ще ни отвърнат със същото. Това е и причината да сме винаги отворени към обратна връзка от потребителя, за да можем да се подобряваме и да им предлагаме най-добрата услуга.

Какви са плановете на компанията и как според Вас ще се развие секторът в България?

След много динамичната 2014 година, малко по малко установяваме своето място на пазара. Изминалата година беше много трудна за целия сектор поради приетите регулации, но това не е причина за паника. Хората винаги ще имат нужда от доверен партньор, който да им помогне, и ние сме точно такава компания за нашите клиенти. На всеки може да се случи да има спешна нужда от пари и ние във Vivus го осъзнаваме – затова, както споменах по-рано, първият ни кредит е без такси и лихви; както и за в бъдеще ще предложим и други продукти на пазара. В момента за мен е голямо удоволствие да виждам как усилията на нашия екип се оценяват от нашите клиенти. Vivus е тук, за да осигури пари на модерния човек!

Последвайте канала на

Novini.bg
5247 4

Коментари 4

Добави коментар
Иван Мандров

2016.04.13 | 15:10

4
Харесва ми промоционалния им лихвен процент. Вече изтеглих един кредит и всичко беше наред. Надявам се и вбъдеще да е така.
ppv

2015.08.31 | 21:17

3
Засега са най-коректните който съм ползвал!
Крис

2015.08.31 | 21:17

2
Поне са международна фирма... не като нашите местни мошеници.
Гошо

2015.03.05 | 20:24

1
Абе сичките са тарикати,ама тия за сега май са ок. Ше ги видим..сигорно като сяко ново нещп и това ще развълят.

Добави коментар

Водещи новини