Лекарство, купено за 7 млн., сега се оценява на 18 млрд. долара

  • 26 февруари 2015 13:05

  • 2460
  • 0
Лекарство, купено за 7 млн., сега се оценява на 18 млрд. долара
©

Недооценено лекарство, закупено от биотехнологична компания само за 6.6 млн. долара преди десетилетие, може да стане един от най-добре продаваните медикаменти за лечение при ракови заболявания.

Тези големи очаквания доведоха до това производителят на лекарството Pharmacyclics Inc. да обмисля придобиване от страна на друга фармацевтична компания в сделка, чиято стойност може да достигне 18 млрд. долара.

Базираната в Сънивейл, Калифорния, компания привлече интереса на гиганти като Johnson & Johnson и Novartis AG, информира Bloomberg. Ракът е една от най-доходоносните сфери в разработването на лекарствата, а Imbruvica е лесно за употреба хапче, което струва около 100 000 долара на година, с него се избягват сериозните странични ефекти на химиотерапията, а пациентите могат да го употребяват в продължителни периоди от време. Лекарството също така направи главния изпълнителен директор на Pharmacyclics Робърт Дуган милиардер. Той притежава 13.5 млн. акции в компанията, или 18%.

Акциите съставляват по-голяма част от неговото състояние, оценявано на 3.2 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg. Той е натрупал по-голяма част от акциите на обща цена от 42 млн. долара в периода 2004 – 2011 г., когато е използвал дела си, за да влезе в борда на директорите и в крайна сметка да поеме контрол над компанията.

Прочети повече ТУК.

Последвайте канала на

Novini.bg
2460 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини