Сребърният фонд не може да гарантира личните партиди

  • 24 февруари 2015 20:15

  • 2447
  • 3
Сребърният фонд не може да гарантира личните партиди
©

Икономисти опровергаха тезата, че евентуалното прехвърляне на натрупани средства в Сребърния фонд ще гарантира личните партиди. Едва 3% са българите, готови да преместят парите си за втора пенсия от частен фонд към държавния „Сребърен фонд”. Данните са от проучване на „Алфа рисърч”, цитирано от БТВ.

Всяка седмица работна група предлага идеи за пенсионната реформа, в същото време ключови въпроси като възрастта за пенсиониране остават без отговор. Това обърква все повече хора.

Опасенията на икономисти са, че чрез заливането с всякакви идеи държавата се опитва да отклони вниманието от опита да сложи ръка върху частните спестявания за втора пенсия.

„Идеята за прехвърляне на лични сметки в солидарния фонд е големият слон в стаята, в стъкларския магазин. Въвеждането на сребърния фонд в цялата идея по-никакъв начин не променя факта, че личните ти спестявания ще станат част от солидарния модел”, коментира икономистът Петър Ганев.

Според закона сега само след 4 години Сребърният фонд може да започне да доплаща за държавните пенсии, а опасенията са, че парите от личните партиди на бъдещите пенсионери ще станат общи.

За да се защитят спестяванията в частните фондове Комисията за финансов надзор отново поиска да се създаде Гаранционен фонд. „Говорим за период от 40 години, ако на съответния бъдещ пенсионер сумата, която през годините се е акумулирала, да е по-малко от номиналния размер - точно тази разлика ще доплати Гаранционния фонд”, обясни зам.-председателят на КФН с ресор „Осигурителен надзор” Ангел Джалъзов.

Икономистите изчисляват, че общата пенсия от частен фонд и НОИ ще бъде с 20% по-висока отколкото само от държавното осигуряване.

Комисията за финансов надзор (КФН) предлага 40% редукция на съществуващите пенсионни такси. По време на днешното заседание на Временна комисия за проучване на финансовото състояние на пенсионноосигурителните дружества и управляваните от тях универсални и професионални пенсионни фондове и прилагането на регулаторната рамка беше направено и предложение таксата за прехвърляне, която към днешна дата е 20 лв., да отпадне. Чрез този режим на редукция се цели да бъде осигурена по-голяма част от сумата на осигурените лица, да постъпва по тяхната индивидуална партида по пенсионния фонд.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2447 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.03.19 | 12:50

3
цифри , господа ; икономисти ; цифри МОЛЯ
39

2015.03.19 | 12:50

2
Отново ще замажете очимте на старците и ще ги обречете на глад!Не им се връзвайте хора! Ако си имате парици-не ги давайте на тях - ще изчезнат както някогашните бонове от приватизацията!!!!!!!!!!!
Веселяка

2015.03.19 | 12:49

1
Естествено е частните фондове и хиените около тях да пищят, но истината е една лесно се харчат чужди пари, особено като няма кой да им търси отговорност.

Добави коментар

Водещи новини