Две години от интронизацията на патриарх Неофит

  • 24 февруари 2015 07:22

  • 838
  • 0
Две години от интронизацията на патриарх Неофит
© Булфото

На 24 февруари се навършват две години от интронизацията на Негово светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Поради това че датата е в първата седмица от Великия пост, характеризираща се с особено строг пост и молитва, днес годишнината няма да бъде отбелязана тържествено.

Това съобщи пред БТА Александра Карамихалева - началник на отдела "Връзки с обществеността" при Светия синод на Българската православна църква.

Преди две години - на 24 февруари 2013 г., в Синодалната палата в София се състоя Патриаршеският избирателен църковен събор. При първия тур на гласуването за избор на патриарх Русенският митрополит Неофит получи най-много гласове, следван от Ловчанския митрополит Гавриил и от Старозагорския митрополит Галактион. Затова във втория тур на изборите право да участват имаха Русенският митрополит Неофит и Ловчанският митрополит Гавриил.

При второто гласуване Русенският митрополит Неофит получи 90 гласа от присъствалите 138 делегати на Патриаршеския избирателен църковен събор и така беше избран за новия патриарх на Българската православна църква.

Веднага след избора в патриаршеския катедрален храм "Св. Александър Невски" се състоя тържествената интронизация на новоизбрания патриарх Неофит, който е роден на 15 октомври 1945 г. в София.

Последвайте канала на

838 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини