СЗО пуска бърз тест за ебола

  • 23 февруари 2015 11:19

  • 1504
  • 0
СЗО пуска бърз тест за ебола
©

Световната здравна организация (СЗО) одобри първия бърз тест за ебола, който може да помогне при спирането на епидемията в Западна Африка, която взе 10 000 жертви.

Тестът е разработен от американската компания Corgenix Medical Corp. Той не е толкова точен колкото стандартните тестове, но има предимството да се прави много лесно да не се нуждае от електричество. Резултатите стават готови за 15 минути, пише news7.bg.

"Става дума за първия бърз тест. Той определено представлява повратна точка", обясни говорителят на СЗО, Тарик Яшаревич ни допълни, че организацията "Лекари без граници" вече е проявила интерес.

Стандартните лабораторни тестове отнемат между 12 и 24 ч. Бързите изследвания ще помогнат смъртоносната болест да бъде откривана бързо, а болните незабавно изолирани. Тестът от капка кръв може точно да идентифицира около 92% от заразените пациенти.

От СЗО уточняват, че макар и не съвършен, тестът е бърз и ефективен. Въпреки това при позитивен резултат, е необходимо да се направи стандартен лабораторен тест.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1504 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини