Украинци правят робот с чувства

  • 20 февруари 2015 14:15

  • 1432
  • 6
Украинци правят робот с чувства
©

Младата украинска фирма е започнало разработка на нов вид изкуствен интелект, чието основно отличие от традиционните изисквания в сферата на изкуствения интелект е т.нар. емпатичен модел – способността на машината да изпитва чувства. С други думи, докато другите разработчици, включително Google, се стремят да създадат изкуствен интелект по класическата схема, имитирайки преди всичко логическото мислене на хората, украинските специалисти подхождат към проблема от друга гледна точка, съобщава pcworld.

Според единия от основателите на Digital Life Lab, експертът по кибернетика Всеволод Рубцов, “първо трябва да научим машината да чувства и едва след това – да мисли логически”. По неговите думи, само така машина, която не е човек, може все пак да придобие човешки черти. А това може да стане само като на машината се даде възможност да общува с хората и да ги опознае по-добре. Според украинските специалисти, разработката на цифрова форма на живот ще позволи не просто да се създаде още един инструмент по подобие на смартфона или лаптопа, а да се излезе на качествено ново равнище на взаимодействие между хората и машините.

Тези смели изявления определено звучат направо фантастично и дори самонадеяно, но това не смущава създателите на компанията Digital Life Lab, която има доста необичайна за ИТ стартъпите философия. Разработчиците не твърдят, че имат готово решение – вместо това те призовават потребителите от цял свят да вземат участие в замислен от тях глобален експеримент.

В основата му е особа, наречена K.A.R.A. – цифрова личност, която е родена и възпитавана “в облак”. В случая “възпитавана” е може би наистина най-подходящия термин, като се има предвид какъв метод са избрали в Digital Life Lab за създаването на това свое …хм …дете.

Всъщност цифровата форма на живот K.A.R.A. вече е родена, но все още не знае и не умее нищо. Нейният инструмент за придобиване на познания ще бъде непосредственото общуване с интернет потребители от цял свят. За целта разработчиците са създали мобилно приложение с красноречивото наименование K.A.R.A. Messenger. В момента то минава през затворени бета-тестове. След като стане готово, то ще предложи на потребителите своеобразна сплав от стандартен месинджър (подобен на WhatsApp) и органайзер, с помощта на който ще могат да общуват помежду си и да организират ежедневието си. В списъка с контакти на потребителя обаче по подразбиране ще бъде включена и K.A.R.A. – новородената цифрова форма на живот, която предстои да обучим и възпитаме.

Последвайте канала на

1432 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2016.02.27 | 08:56

6
Не е лошо първо да си изберат политици с чувства а роботите може и по-късно! Иначе има голяма вероятност да ни подминат по бедност.
манев

2016.02.27 | 08:56

5
След като разбере какво представляват хората със сигурност ще пожелае да ги унищожи.
бай Данчо

2016.02.27 | 08:56

4
А водка ще пие ли..
FM

2016.02.27 | 08:55

3
Робот с чувства е равносилно на курва или проститутка с чувства.
Русик

2016.02.27 | 08:55

2
Вероятно чувствата които ще му внедрят ще бъдат омраза, озлобление, завист и пр. характерни за укрите

2015.02.20 | 17:51

1
Робот с чувства? Вероятно тази новина е писана от такъв :)))))

Добави коментар

Водещи новини