Д-р Кацаров: Спешна помощ отказва обслужване на възрастни пациенти

  • 18 февруари 2015 07:47

  • 6025
  • 7
Д-р Кацаров: Спешна помощ отказва обслужване на възрастни пациенти
©

Центровете за спешна помощ дискриминират пациентите по възрастов признак, показва проучване на Центъра за защита на правата в здравеопазването. При обаждане на телефон 112 се отправял въпрос първо за възрастта на пациента и нерядко се отказвало посещение, ако той е в напреднала възраст или с тежко увреждане.

Понякога центровете отказват да изпратят спешни медици в ромските квартали, както и хоспитализация на пациенти от цигански произход. Същевременно линейките в София, Варна, Бургас и Пловдив закъснявали обикновено с от 30 минути до няколко часа. Това разкри д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването в сутрешния блок на БТВ.

От данните в доклада се вижда още, че е констатирано грубо отношение от персонала на болниците към спешните пациенти, тежко болните и хората с увреждания. От центъра отбелязват, че хора с инсулт или друго конгнитивно или психическо разстройство са връзвани за леглата с бинтове, за да бъдат обездвижени и да създават по-малко грижи за персонала. Освен това към така обездвижения пациент липсвала каквато и да било по-нататъшна грижа към елементарните му битови нужди от страна на персонала.

Аз прочетох този доклад и до голяма степен той отговаря на истината. Определено имаме закъснения, но с часове нямаме. Спешната помощ се преценява от диспечерите ни. Нямаме приоритет за обслужване на пациентите спрямо годините. Може да имаме 20-годишна лигла, която смята че умира и 80-годишен, който е съ6с сериозни симптоми - в този случай ще обслужим възрастният пациент, даде пример д-р Георги Гелев, директор на Спешна помощ-София.

Той посочим, че това не е представително проучване.

Кацаров обясни, че това е аналитичен доклад, който касае цялото здравеопазване. Тези сигнали са предимно по възрастов признак, а не по етнически, добави Стойчо Кацаров. Той даде и друг шокиращ пример, когато вързан пациент към леглото е оставен без храна и вода.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6025 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Господинов

2015.02.22 | 18:14

7
Няма ли кой да ги съди тези от т. нар. Център за защита правата в здравеопазването?
ма ги я

2015.02.20 | 19:13

6
свекървата лежа в болница с масивен иснулт,нямаше легло за нея и едвам бе е приета,добре че са говорили роднини с познат лекар(в провинцията е това) и е оставена на необезопасено легло,в резултат- пада през ношта и сега е със такива синини по гърба,освен това е с парализа на лява ръка и крак и трудно говори в следствие инсулта и най вече е от друг етнос което май е решаващо нали?После идете ми разправяйте че няма делене на хората на етнически принцип.или пък племеника влезна пак там заоперация от апандисит и лекарят му казал ако нямаш пари в кеш дами дадеш телефона си ,момчето работи в дания и има айфон е а сега кажете?

2015.02.19 | 11:17

5
Кацаров това е наследство и приемственост от ВАШИТЕ КОМУНЯГИ.ЩЕ променим ,но ще се разсърдите Кацаров.
NE

2015.02.19 | 06:05

4
Не само спешна помощ отказва обслужване, но и лекарите в болницата бъобще не лекуват въарастни пациенти. Дори питат близките: " Тоя защо сте ми го довели тука?". Реална ситуация в болницата в Ихтиман. Въпрос като този довършва пациентите.
катя

2015.02.19 | 01:16

3
да непопадаш в ръцете им иначе жална ти майка само пари искат
Тежко ни!

2015.02.18 | 23:52

2
Не желая правата ми да бъдат защитавани от човек, който казва: "В магазина не приемат Хипократовата ми клетва за разплащане". Бих се радвал, ако някой успее да ми докаже, че този човек не е вземал и взема рушвети от "благодарните пациенти". На този като му дадеш нещо за почерпка при изписване на пациент сигурно казва, че бонбони и уиски може и сам да си купи.
ми сега

2015.02.18 | 20:41

1
Тази държава трябва да се скъса от дела.

Добави коментар

Водещи новини