Нови 34 случая на ХИВ и СПИН от началото на 2015 г.

  • 13 февруари 2015 14:13

  • 2173
  • 0
Нови 34 случая на ХИВ и СПИН от началото на 2015 г.
©

34 нови случая на СПИН/ХИВ са регистрирани от началото на годината до момента. 2057 серопозитивни живеят в България в момента, сочат последните данни на програмата за превенция и контрол на ХИВ и СПИН в България.

България е сред страните с ниско разпространение на опасния вирус. За сравнение както южната ни съседка Гърция, така и северната - Румъния, са в състояние на предепидемична обстановка, особено в рисковите групи.

Необходимо е да се запази пълния обем дейности по превенция на ХИВ/СПИН след оттегляне на донора от страната, включително трябва да се запази мрежата от кабинети за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС), ниско-праговите центрове за предоставяне на услуги на групите в най-голям риск от инфектиране и мобилните кабинети за осигуряване на теренна работа с най-уязвимите групи.

Рисковете, които крие спирането на необходимата финансова подкрепа за продължаване на дейностите по превенция у нас са много, особено на фона на предепидемичната обстановка, в която се намират северната ни и южната ни съседка.

Последвайте канала на

2173 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини