НСИ отчита дефлация от 0,4% спрямо януари

  • 13 февруари 2015 13:49

  • 972
  • 1
НСИ отчита дефлация от 0,4% спрямо януари
© Булфото

Дефлация от 0,4 % през януари спрямо декември отчете Националният статистически институт. Очаквано е регистрирано поевтиняване на горивата. Хранителните продукти и безалколохните напитки обаче са поскъпнали, предаде БНР.

Основен фактор за дефлацията в началото на годината продължава да бъде поевтиняването на горивата. Дизелът е поевтинял с близо 11 на сто, а цената на най-масовият бензин А 95 е паднала с повече от 13 на сто. Продължаващият спад на цените на горивата се е отразил и на транспортните услуги, които са с 6,7 % по-евтини спрямо месец по-рано.

Повечето от продуктите от първа необходимост като мляко, сирене и кашкавал са поевтинели минимално. Белият хляб също е по-евтин, според статистиката, но пък хлябът тип "Добруджа" е поскъпнал. Най-сериозно са се увеличили цените на зеленчуците, които не са характерни за сезона - като листните зеленчуци, краставици и домати.

Алкохолът и цигарите са поскъпнали спрямо декември.

Минимално поевтиняване е отчетено при лекарствените продукти, но посещението при лекар е по-скъпо. Стоматологичните услуги са запазили цените си.

Брутният вътрешен продукт е нараснал с 1,2 на сто през четвъртото тримесечие на 2014-а г. спрямо същия период на предходната година, сочат експресните данни на националната статистика. Въпреки дефлационния процес миналата година, крайното потребление регистрира увеличение от 1,2 на сто. Потреблението е един от основните фактори, на които се разчита за ускоряването на икономическия растеж.

Основен принос към растежа през последните три месеца на годината имат износът и вносът, които се увеличават съответно с 4,5 и 6,9%. Външнотърговското салдо е отрицателно.

Последвайте канала на

Десислава Станева
972 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Българин

2015.02.19 | 07:19

1
А голямата безработица,защо никой не я вижда. Дават информания само от регистрираните в бюрото по труда,а колко други има.... Има ли смисъл да се ригистрираш в бюрото по труда и какво може да ти предложат...

Добави коментар

Водещи новини