От 2012 години данъците за доходите ни вече ще се закръглят

  • 13 октомври 2011 16:31

  • 2074
  • 0
От 2012 години данъците за доходите ни вече ще се закръглят
©

Данъците, които ще трябва да плащаме за доходи, взети през 2012 г., вече ще се закръглят.

Спечелилите от хазарт над 5 хиляди лева ще са длъжни да подават декларации за доходи, въпреки че печалбите им остават необлагаеми. Хората, които са сменили работодателя си или пък са останали безработни, вече няма да са длъжни да го обявяват пред данъчните. Основните налози за доходите за догодина се запазват, както и сега, съобщи БНР.

Закръглянето на данъка ще става към лева. Така ако дължим 100.55 лв. и всъщност ще трябва да платим 101 лв., но ако дългът ни е от 100.10 лв. - плащаме само 100 лв. Реално тази промяна ще е най-полезна за онези, които имат да доплащат налози от типа на пет, десет или петнайсет стотинки, за които дори не знаят, защото те най-често идват от грешки при закръгляне или пък от натрупване на лихви от по една, две стотинки. Така, когато поискат документ, че не са длъжници на НАП, всъщност установяват, че не е така. От догодина това ще се промени и така ще се облекчат и данъкоплатците, и администрацията при обслужването на минимални суми за внасяне или пък за възстановяване.

Със задължението да се обявяват печалбите от хазарт пък се цели да се ограничат злоупотребите. Най-често онези, които не могат да оправдаят луксозния си начин на живот, се извиняват пред данъчните с това, че са спечелили.

Онези, които не са плащали в срок през годината авансовия си данък пък, няма да имат право да ползват пет процентната отстъпка по време на данъчната кампания. Това важи основно за наемодателите, тъй като за всички останали работодателят е този, който удържа дължимото и го внася в хазната.

Предлага се още субсидиите за тютюнопроизводителите и земеделците, които са забавени от 2009 г., да останат необлагаеми.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2074 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини