Димитър Костов няма да е подуправител на БНБ

  • 12 февруари 2015 21:38

  • 1541
  • 0
Димитър Костов няма да е подуправител на БНБ
©

Вероятно парламентът няма да да обсъжда, нито да гласува номинацията на Димитър Костов за подуправител на Българската народна банка (БНБ), отговарящ за банковия надзор. Причината е, че част от политическите сили в парламента се обявиха срещу кандидатурата му, пише "24 часа".

Това стана ясно, след като първо реформаторите обявиха, че няма да подкрепят кандидатурата на подуправителя на управление „Банково“ да поеме надзора над банките.

Номинацията е на управителя на БНВ Иван Искров.

След заседанието на бюджетната комисия и шефката на комисията Менда Стоянова от ГЕРБ обясни, че нямало консенсус по номинацията и затова тя няма да бъде обсъждана. Стоянова добави, че срещу номинацията на Костов, освен реформаторите са се обявили и от БСП, а ГЕРБ не може да поеме сам политическата отговорност за избирането му на отговорния пост.

Основните причини за неодобрението били две - първо, че бил номиниран от Искров, чиято оставка искат всички политически сили и второ, че е бил министър в кабинета на Жан Виденов, останал в историята с банкова криза.

Изборът на нов подуправител щял да стане до октомври, когато изтича мандатът на гуверньора на централната банка, както и този на още един подуправител, обясни Стоянова. Като най-вероятна дата за нов избор, Стоянова посочи началото на лятото.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1541 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини