Мост ще минава над яз. "Студен кладенец"

  • 13 октомври 2011 16:02

  • 1355
  • 0
Мост ще минава над яз. "Студен кладенец"
© Интернет

Два са идейните варианта за окончателното решение за околовръстния път на Кърджали.

Това стана ясно след заседанието на Експертния технико-икономически съвет към АПИ. Третият възможен вариант е бил отхвърлен от експертите като неприемлив заради множеството укрепителни съоръжения, които ще го оскъпят прекомерно.

Първото предложение на фирмата изпълнител „Пътпроект” е за изграждане на обходен път на обща стойност 188 млн. лева. То включва 5 виадукта, 10 надлеза, 12 подлеза и мост дълъг близо 1 км над яз. „Студен кладенец”.

Този вариант е възприет с резерви от членовете на съвета. Те са предпочели второто предложение за трасе при условие, че се прецизира и се избегне заложеният виадукт с впечатляващи размери – 6 м дължина и 70 м височина.

Околовръстното трасе ще е с дължина около 14 км и ще отвежда тежкият транзитен трафик извън центъра на Кърджали. То е част от транспортния коридор №9 от Северна Европа към пристанищата на Бяло море. Ще тръгва от с. Черна скала, ще заобикаля Кърджали от изток през промишлената зона, ще пресича яз. „Студен кладенец” и след промишлена зона Юг ще се включи в пътя за Момчилград.

Обходният път е жизнено необходим за Кърджали с оглед предстоящото отваряне на прохода „Маказа” и правителството прави всичко възможно той да бъде проектиран и впоследствие изпълнен в максимално бързи срокове и по най-добрия начин, коментира областният управител на Кърджали Иванка Таушанова.

Последвайте канала на

1355 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини