Иззеха 335 дебитни карти от заложни къщи във Варненско

  • 13 октомври 2011 12:40

  • 1936
  • 0
Иззеха 335 дебитни карти от заложни къщи във Варненско
©

335 дебитни карти са били иззети от две заложни къщи, намиращи се на територията на община Суворово, Варненска област.

Това съобщи на пресконференция директорът на Областната дирекция на МВР-Варна комисар Димитър Димитров. По думите на Димитров на 10 октомври са били получени три сигнала от три различни лица във връзка с дейността на тези заложни къщи.

Веднага са предприети действия за претърсването им. Установено е, че в заложните къщи се оставят дебитни карти, по които са превеждани социални помощи или пенсии като залог за обезпечаване взетите заеми. Месечно от всяка дебитна карта са се теглили 20 % за покриване на лихвата върху кредита.

На разпит са били привикани две лица – 36-годишният Д. Т. Й., и 27-годишният Л. Т. Д. Двамата са кандидати за общински съветници и са били освободени, защото по закон по време на изборна кампания, лица, кандидатирали за общински съветници или кметове на населени места не могат да бъдат задържани.

Комисар Димитър Димитров посочи, че в момента се мисли за правната квалификация на престъплението, но има образувано досъдебно производство. По думите му е възможно да бъде повдигнато обвинение и за купуване на гласове, тъй като един от сигналите, подадени в полицията, се е отнасял за това, че част от хората, заложили дебитните си карти, са били агитирани да гласуват за определена партия.

„Всичко това обаче е на етап разследване и не можем да твърдим, че действително е така”, коментира комисар Димитров. Двете заложни къщи са били стопанисвани от фирмите „Газ Трейдинг 2” ЕООД и „Шидеров 2009” ЕООД. Задържаният Л.Т.Д. по думите на директора на варненската полиция е бил управител на една от заложните къщи, а другият се е занимавал със самата дейност в заложните къщи. Съпругата на по-младият е дъщеря на собственик на заложна къща в Девня, която миналата година също е била проверявана от полицията.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1936 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини