Тематични плажове в 14 категории въвежда Хърватия

  • 10 февруари 2015 10:59

  • 3034
  • 0
Тематични плажове в 14 категории въвежда Хърватия
©

Дали обичате да спортувате или да купонясвате, дали предпочитате тишината и уюта или шума и общуването, дали сте с деца или на романтична ваканция - ако сте в Хърватия вече ще можете да избирате плажа си според настроението, предпочитанията и компанията си, пише dnevnik.bg.

Страната въвежда 14 специални тематични категории за плажовете си, по които туристите ще могат най-добре да се ориентират какво ги очаква и съответно да избират къде да отидат. Целта е общините сами да преценят какъв тип туризъм възнамеряват да развиват и да съсредоточат усилията си при предлагането на услуги спрямо конкретния тип туристи, за които се борят.

Темите включват гмуркане, нудизъм, парти, семеен отдих и т.н. Министерството на туризма е готово да подпомогне финансирането на проекта, така че стопаните на плажовете да надграждат спрямо избраната категория.

"Наясно сме, че "слънце и море" е основното, което предлага хърватският туризъм днес и трябва да надграждаме, за да сме конкурентоспособни. В същото време най-нови изследвания показват, че днес не разполагаме с достатъчно добре оборудвани плажове. Затова, заедно с университетски преподаватели разработихме програма, която да развива този продукт, коментира министърът на туризма Дарко Лоренцин, цитиран от croatiaweek.com.

Ето и категориите:

- плаж за семейства с деца
- градски плаж за разходки
- плаж с младежки развлечения
- романтичен плаж
- плаж за спорт и възстановяване
- плаж за сърфисти
- плаж за гмуркане
- плаж с адреналин
- плаж за нудисти
- плаж с достъп на кучета
- плаж за партита
- еко плаж
- плаж с културна програма
- хотелски плаж

Хърватия очаква 2015 г. да бъде рекордна по брой чуждестранни туристи, ако темповете на нарастване, отчетени през януари, се запазят и през следващите месеци. През първия месец на 2015 г. страната е посетена от 107 хил. туристи, със 17% спрямо първия месец на 2014 г., а нощувките нарастват с 19 на сто.

Официалните данни за 11-те месеца на 2014 г. сочат, че в Хърватия е посрещнала 12.9 млн. туристи, с 4.6% повече, отколкото през същия период на предходната година.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3034 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини