Нови условия за разкриването на аптеки

  • 08 февруари 2015 13:15

  • 2666
  • 4
Нови условия за разкриването на аптеки
©

Нови условия за разкриването на аптеки подготвя здравното министерство с фармацевтичния съюз и Висшия съвет по фармация. Това съобщи за „Труд“ министърът на здравеопазването д-р Петър МосковПетър Москов Д-р Петър Стефанов Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София. Петър Москов завършва.

В момента у нас всеки може да притежава до 4 аптеки. „Но искаме вторият обект да се разкрива там, където няма аптека - например в малко населено място. Третият да бъде денонощен, а четвъртият да може да изработва галенови форми, обясни министърът. Според него след като отвориш аптека в големия град, където хората са платежоспособни и тя е ефективна, трябва да поемеш и отговорност към системата. „Пък нека това да не е пазарно!“, заяви д-р Москов.

Изискванията ще се запишат в Националната аптечна карта, която пък е част от задължителната Националната здравна карта. Последната ще стане законодателен акт до лятото и ще посочва къде занапред ще могат да се отварят нови болнични и здравни заведения, като само те и останалите утвърдените от картата лечебници ще попучават пари от НЗОК. „Отдавна по света са стигнали до извода, че в случая не става дума единствено за пазар, а за нещо доста по-сложно и отговорно, чийто резултатите от дейността не са като резултатите на Женския пазар, тъй като са свързани с последици върху здравето и живота на хората“, заяви министърът.

М. г. МЗ е дало разрешение за дейност на 14 нови болници и те ще могат да сключат договор с НЗОК от тази година. Една част от тях са за рехабилитация, а по-голямата са хемодиализни центрове. „Те обаче няма да натоварят допълнително касата, тъй като болните на изкуствен бъбрек са определен брой, а старите центрове с амортизирана апаратура ще се разтоварят от новите“, заяви д-р Москов. На въпрос на „Труд“ смята ли, че болниците ще са в състояние да се вмъкнат в определените им бюджети за годината, той отвърна: „Няма да споря с нито един от ръководителите на държавните болници. Ако някой от тях, счита условията за неприемливи и че ги поставят в невъзможност да осигурят добро лечение, това е честна позиция и аз очаквам оставката му на бюрото си. До тук обаче няма такива заявки, уверявам ви, че няма и да има“.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2666 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Москов 1

2015.02.13 | 09:23

4
хихи ама вие вярвате ли му на тоз анестезиолог. Хаха първия път когато го видях имах чуството че се е назобил с амфитамини. Колкото наредбата за специализанти толкова и това ще е .

2015.02.12 | 15:26

1
Където хората били платежоспособни? Москов си остава един дискриминативен примитив.

2015.02.12 | 15:46

3
А не е ли вярно?
ДАН

2015.02.12 | 15:46

2
ЛЕКАРИ -ПРОСТИ-НЕ МОГАТ ДА ПРОДАДЕ ЕДИН АСПИРИН. МИСЛЕНЕ-ИМА МАФИЯ--КОЙ ПЕЧЕЛИ. А,НАРОДА БЯГА ЗА ГРАДА-И Т.Н.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини