Търсят се "Червеите", подслушвали, следели и снимали протестиращи

  • 06 февруари 2015 08:34

  • 2147
  • 1
Търсят се "Червеите", подслушвали, следели и снимали протестиращи
©

"Червеи" се е казвала разработката, по която в продължение на 300 дни са подслушвани, следени и снимани участници в протестите срещу кабинета на Орешарски. Става ясно, че не са били подслушвали телефоните само на "оперативно интересните лица". Те са чели кореспонденцията им в интернет и са ги следили физически, съобщи БТВ.

По искане на МВР разрешение за разработката е дадено от Софийски градски съд, а самото изпълнение е възложено на специализираното звено към ДАНС. Именно там е събирана и анализирана цялата придобита информация, като няма все още яснота за какво е използвана и дали е съхранена. Действието на „Червеи“ е продължило почти една година, като законният срок за използване на СРС-та е 6 месеца.

По този повод в сутрешния блок на БТВ гостуваха едно от лицата на протестите Виктор Стоянов, бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов и политологът Евгений Михайлов.

Искам да попитам коя година сме? Да използваш службата като политическа полиция при положение, че страната ни е изправена пред много глобални заплахи, да се пръскат пари за това. Незабавно трябва да се сформира парламентарна комисия, която да проучи кой е бил подслушван, по чия поръчка и колко е струвало това. Аз съм бесен. Това каза Виктор Стоянов.

Според него целта на това действие е било да се държа хората в подчинение.

Искам да попитам хората, които са били подслушвани къде биха могли да проверят това? Къде е съхранявана тази информация, колко време, унищожена ли е?, обърна се Виктор Стоянов към бившият вътрешен министър.

Имам чувството, че през последните години през службите са минали Братя Грим - такива интересни имена на операции се измисляха. Нещо повече те се гордеят с това. Не нормално да подслушваш политическия опонент, категоричен е .

Нормално е, когато такъв процес като протестите, продължава толкова дълъг период да се провери дали няма някакви скрити подбуди, обясни Йорданов.

Аз също съм бесен, избухна Евгений Михайлов. Бесен съм, че не се поиска разследване на действията на полицията след нощта на белия автобус. Не е отделян ресурс, когато имаше бежанска вълна, а цялата полиция беше концентрирана в София и около парламента. Границите ни бяха оставени без контрол и се допусна свободното й преминаване.

Политологът се запита защо протестите закъсняха. Това ми напомня, че протестите започнаха не след манипулацията "Костинрод", а по повод едно назначение. Трябваше да се махне едно правителство, което дойде с измама. Според него и сега се готви манипулация от същите хора, с цел да дестабилизират настоящото правителство, обясни Михайлов.

Йорданов отбеляза, че проверка за подслушване не може да се направи. Но засегнатите могат да се обърнат към вътрешната комисия в Народното събрание. Той отново повтори, че при подобни струпвания на хора службите действат по този начин. Това се прави, защото има риск да има хора, имащи нечисти намерения и са готови да застрашат протестиращите, именно заради това са се ползвали подобни способи.

Според Йорданов обяснението на главния секретар на МВР, че не знае да са се подслушвали протестиращи не отговаря на истината. Лазаров е длъжен да знае. Той е човекът, който координира дейността на службите. Друг е въпросът, че моята представа нза главния секретар на МВР не се покрива с образа на сегашния. Това е проблем на правителството.

Нека не забравяме, че тогавашния вътрешен министър Цветлин Йовчев беше издиган последователно от правителството на ГЕРБ. Той се държа като ликвидационен секретар на ТКЗС и започна да къса отдели от МВР, припомни Йорданов.

Михайлов посочи, че помни много протести в страната и през всички години се прави едно и също нещо - манипулация. Използва се психологията на тълпата, внедряват се провокатори, които сеят размирици. Има някаква странна симбиоза между хората внедрени в протестите и подслушването на службите, посочи той.

Това ще престане, увери Виктор Стоянов. С помощта на гражданското общество.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2147 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Кире

2015.02.06 | 19:25

1
Лицата на протестите ли?Тези?Евгени се е мяркал, но другите двама къде точно се появяваха?Откога и невротичния Евгени е и политолог?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини