2 млн. лв. митничарски рекет на месец

  • 06 февруари 2015 07:42

  • 1352
  • 0
2 млн. лв. митничарски рекет на месец
©

Общо 2 млн. лв. на месец, или 24 млн. лв. на година, са приходите от т.нар. малки бакшиши само от митниците на Капитан Андреево и Свиленград, показва разследване на "168 часа".

Миналата седмица агенти на ДАНС арестуваха шефа на Капитан Андреево Тодор Караиванов, докато получаваше два подкупа - от 600 лева и от 600 евро. Така че за момента не е ясно дали въпросните 24 милиона от "дребен рекет" на пункта са лично негова схема,
или парите са отчитани на по-високо място, обясняват източници на вестника.

При обиска в дома на Караиванов агентите на ДАНС намериха 6000 лв. в джобовете на различни негови дрехи, а в кабинета му - още 12 000 евро. Пловдивският апелативен съд потвърди решението на Хасковския окръжен съд и го остави за постоянно в ареста, за да не се укрие. Митническият шеф няма право на по-нататъшно обжалване.

Точно два дни преди ареста на пункта, при който Караиванов лежа няколко часа по очи на земята с белезници на гърба, той бе награден за висок професионализъм от шефа на агенцията.

Според Ваньо Танов предложението за отличието дошло от шефовете на смени на Капитан Андреево, а не било решение на ръководството. Последвалият арест и мащабната афера с рекета над преминаващи шофьори на пункта обясняват в голяма степен симпатията на началниците на смени към шефа на най-атрактивната митница в страната, коментираха запознати.

Интересът към Капитан Андреево и на контрабандисти, и на политици винаги е бил много силен заради огромния поток от стоки, който минава оттам. Поради тази причина на този пункт винаги е съществувала корупция, а схемата дори и само на "дребния рекет", в който бе хванат Караиванов, е носела десетки хиляди левове на служителите на тези ГКПП всяка седмица.

Реално според източниците на "168 часа" е имало случаи, когато около 40 служители само на митницата са делили за едно денонощие около 7 хиляди лева.

Месеци преди ареста на Караиванов в ДАНС са получени общо 3 много подробни сигнала за системата за тотален рекет, която той е въвел на пункта.

Отчисленията от по-сериозната контрабанда на пункта обаче са много по-смущаващи.

100 хиляди лв. е тарифата за незаконен внос на камион с цигари на ГКПП Капитан Андреево, съобщи Григор Здравков от легия "Антимафия", който също бе потърсен от вестника за коментар на скандалния арест.

В един камион се побират по 940 мастербокса цигари, които са между 10 или 12 милиона къса в зависимост от това дали са дебели, или тънки. Тези 100 хиляди лв. са за всички служби по трасето, обяснява Здравков.

Цигарите се пишели в документите като салфетки, тоалетна хартия и дамски превръзки, защото обемът, плътността и тежината на един камион с такива артикули са горе-долу еднакви с тези на папиросите.

Тарифата за бусове в зависимост от дължината им е между 10 000 и 14 хиляди лв.
 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1352 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини