Най-търсената жена във Франция се крие в Сирия

  • 04 февруари 2015 21:42

  • 2660
  • 0
Най-търсената жена във Франция се крие в Сирия
©

Нови снимки дават различен поглед на следователите за живота на Хаят Бумедиен - жената, за която се смята, че е помогнала на съпруга си в терористичната атака в еврейски супермаркет в Париж през януари. Вярва се, че най-издирваната жена във Франция в момента се намира в Сирия, пише news7.bg.

На разпространените от властите снимки се вижда как младата жена позира на плажа по бански костюм. На други кадри пък тя е изцяло забулена и държи лък. Според следователите залавянето на 26-годишната французойка ще помогне изключително много за събирането на потенциална информация не само във връзка с атентатите в Париж, но и за осуетяването на бъдещи планове на "Ислямска държава", "Ал Кайда", както и за повече подробности около процеса на вербуване на жени за терористични цели.

Има въпроси, на които само Бумедиен може да отговори – има ли тя роля в престъпленията на мъжа с когото живеела на семейни начала - Амеди Кулибали, който застреля полицайка, а впоследствие взе десетки хора за заложници и уби четирима от тях в магазина за кашерна храна в Париж. Възможна следа в тази насока може да се окаже намерената сред вещите ѝ книга с автограф на радикалната ислямистка Малика Ел Аруд, която заяви през 2006 година пред CNN, че има намерение да обяви война на Запада.

Немалко подробности за живота на Бумедиен вече са разплетени. Двамата с Кулибали са посетили поне веднъж Джамел Бегал – един от хората, отговорни за набиране на кадри за "Ислямска държава". Знае се също така, че майка ѝ е починала, когато Хаят била на 8 години. На 13 тя е изпратена в приют. По-късно посещава святата за всички мюсюлмани Мека. Установено е, че е била в приятелски отношения със съпругата на единия от братята Куаши, които организираха терористичната атака срещу сатиричния вестник "Шарли ебдо". Бумедиен споделя съдбата на много други млади жени, които имат нерадостно детство и впоследствие се радикализират.

Бумедиен е в неизвестност от 9 януари, когато мъжът ѝ Кулибали загина в престрелката с полицията в хранителния магазин в Париж. Последните данни на разузнаването сочат, че тя е пристигнала в Сирия, преминавайки през турската граница.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2660 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини