До преливането на язовир "Тича" остават 22 см

  • 03 февруари 2015 15:21

  • 2437
  • 0
До преливането на язовир "Тича" остават 22 см
©

Обемът на язовир "Тича" е достигнал 307 млн. 321 хил. куб. м. вода, до кота преливане остават 22 см.

В района на водоема не вали, но от водосбора на реки, притоци и потоци в "Тича" продължават да се вливат по 200 хил. куб.м водна маса на час. Това съобщиха от пресцентъра на областната администрация. Язовирът се изпускаше контролирано с 5 куб.м/сек. до 11.00 часа днес, припомнят от пресцентъра. След този час, по решение на изпълнителния директор на "Напоителни системи" в София и след  анализ и оценка на ситуацията, е разпоредено на управителя на "Напоителни системи"- клон Шумен да започне контролирано изпускане на язовира с 20 куб.м/сек., отбелязват от пресцентъра на областната администрация. От там уточняват, че се очаква при темповете с които се вливат притоците в язовира, водната маса в него да достигне кота на преливане утре, около 8.00 ч. Ако язовирът започне да прелива, то ще е с по-малко от 1 куб.м/сек., което няма да застраши населението и инфраструктурата, допълват от пресцентъра на областната администрация.

По информация на кмета на община Смядово, общинският щаб за защита на населението е в готовност да бъде задействан. Жителите на застрашените от наводняване населени места са предупредени и инструктирани как ще бъдат оповестени ако се наложи временно извеждане от домовете им. Определени са и места за временно настаняване.

Селата Пет могили и Векилски са без вода поради наводнена помпена станция. Екипи на ВиК - Шумен работят за отстраняването на аварията, за което ще са необходими около 10 дни. Ще бъдат осигурени водоноски за населението, съобщиха от местното ВиК дружество. От БЧК са предоставили и минерална вода за жителите на селата, казаха представители на червенокърстката организация в областния град, предаде БТА.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2437 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини