МОСВ: Очаква се да започне оттичане на реките

  • 03 февруари 2015 10:32

  • 1034
  • 0
МОСВ: Очаква се да започне оттичане на реките
©

Очаква се да започне оттичане на реките, като са възможни известни повишения към устията им. Възможни са внезапни локални разливи, съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

По данни и прогнози на Националния институт по хидрология и метеорология днес до обяд от запад на изток валежите ще спират, най-късно по Черноморието. Сумарни количества за денонощието: в Западна България от 1-5 л/кв.м, в Източна - между 5 и 10 л/кв.м, на отделни места в югоизточните райони и до 15 л/кв.м. В сряда само на отделни места ще превали слабо - до 5 л/кв.м. В четвъртък - без валежи.

Остава в сила червен код за Мочурица при Воденичане и Тунджа при Елхово .

Водните количества на наблюдаваните реки в страната са над праговете за високи води.

Днес, в резултат на метеорологичната прогноза, се очаква да започне оттичане на реките в страната, като са възможни известни повишения към устията им:

Дунавски басейн – нивата на изброените реки ще се повишават в долните им течения, вследствие на оттичане: Лом; Огоста, Скът, Искър, Вит, Осъм, Русенски Лом, Добруджанските реки, а в поречие Янтра се очакват повишения и по горното и средно течение на реката (притока й р. Лефеджа).

Черноморски басейн - р. Провадийска – целия водосбор, р. Камчия – целия водосбор.

Източнобеломорски басейн:
• р. Тунджа и притока й р. Мочурица - пиковете се очакват на 2 срещу 3 февруари 2015 г. при селата Воденичане и Чарда и при гр. Ямбол, а на 3 срещу 4 февруари 2015 г. при гр. Елхово, където речното ниво се очаква да се задържи по-дълъг период от време;
• Марица – в района на гр. Пловдив нивото на реката се задържа, а след гр. Първомай се
повишава, в резултат на оттичането, както на основната река, така и на притоците й. Временно понижение е отчетено и при гр. Свиленград;
• Арда – пиковете в поречието са преминали и нивата са в процес на понижение.
Западнобеломорски басейн – през следващите 24 часа се очакват повишения в средните и долни течения на реките Доспат, Места и Струма.

Поради продължаващите спорадични валежи, повишената почвена влага и намалената ретензионна способност на водохранилищата, са възможни внезапни локални разливи.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1034 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини