Дългопол бедства и днес (снимки)

  • 02 февруари 2015 13:22

  • 2547
  • 0
Дългопол бедства и днес (снимки)
© Булфото

Остава бедственото положение във варненската община Дългопол днес. Кметът Маринка Иванова разпредели приоритетните задачи за изпълнение на заседание на щаба за координация, в който са включени всички институции и целия ръководен състав на общината.

Подновява се опитът да бъде разширен пробива на дигата на отводнителния канал под Дългопол, чиито високи води все още възпрепятстват оттичането на водосборните дерета в ниската част на града. За целта кметът издаде заповед за мобилизация на тежка и верижна техника на строителни фирми и земеделски кооперации, тъй като снощният опит за разширението на пробива с лопати на ръка не даде резултат. Взривените участъци на дигата на р. Камчия позволиха отвеждането на голяма част от дебита на реката в земеделски имоти, които са напълно под вода, съобщава БНР.

Дворовете и къщите на града все още са пълни с вода. Изпомпването на водата от наводнените имоти вчера и през нощта не даде резултат. От сутринта два екипа на пожарната помагат на бедстващите хора да си вземат топли дрехи и лични вещи от първа необходимост и да спасят оцелелите през нощта домашни животни и птици. В наводнените къщи остават мебели и електрически уреди, дървата за огрев са също под вода. При успешно разширяване на пробива на дигата на канала се очаква водата да се отдръпне и да позволи ефективното отводняване на къщите. В готовност за бързо провеждане на операцията са екипи с помпи на пожарната, общинска администрация и земеделска кооперация „Марина гардън”. Призовани са и всички жители на града да помогнат на пострадалите си съграждани.

Енергетикът на общината и началникът на пожарната предприемат оглед на състоянието на спрените трафопостове и ел.табла на жилищните блокове в града. Група от временната заетост пълни чували с пясък, които ще бъдат предоставени на населението в наводнения район. От "Напоителни системи" всеки момент ще започнат контролирано изпускане на водите на яз. Цонево, като уверяват, че това няма да повиши нивото на р.Камчия край Дългопол. Изпускането се налага след като яз. Камчия преля снощи с над 250 куб.м/сек и свободния обем на яз.Цонево започна бързо да се пълни. Яз. Елешница прелива слабо в момента, след преустановяване на изпускането на яз.Тича.

Щабът ще продължи и днес своята работа в пълна координация с областната комисия по бедствия и аварии, като очаква съдействие от всички институции и предприятия с налична техника и личен състав.

Вижте тук още снимки от водното бедствие в Дългопол

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2547 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини