БАН: Трусът в Добричко не е предизвикан от сондаж

  • 12 октомври 2011 16:57

  • 1080
  • 1
БАН: Трусът в Добричко не е предизвикан от сондаж
©

Земетресението, регистрирано снощи в Североизточна България, не може да бъде свързвано със сондажни дейности в региона, заяви за "Дневник" д-р Емил Ботев, ръководител на секция "Сеизмология" в Националния институт по геофизика към БАН.

Повод за коментара е съобщение до медиите, разпространено тази сутрин от Гражданска инициатива за забрана проучването и добива на шистов газ по метода на хидравличното разбиване. В съобщението организацията твърди, че земетресението може да е предизвикано от взривове, свързани с конвенционална сондажна дейност на фирмата "Русгеоком" близо до епицентъра на труса.

"Точно такова земетресение няма как да бъде предизвикано от подобна дейност, обясни Емил Ботев. Дълбочината е голяма и е обхванат голям обем от земните недра." По думите му най-близкият до повърхността пласт, чието движение е било е усетено, е на дълбочина 5 км, а сондажите се правят на дълбочина неколкостотин метра.

Сеизмологът обясни още, че ако сондажните дейности въздействат върху земните пластове, това би се изразило в микросеизмична активност, каквато в района на снощното земетресение няма. Характеристиките на труса говорят, че става дума за нормална активност от страна на Калиакренската разломна система, подчерта Емил Ботев.

Последвайте канала на

Novini.bg
1080 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
6996

2011.11.23 | 00:22

1
БАН: Трусът в Добричко не е предизвикан от сондаж......И един мармот завива шоколада в станиол.

Добави коментар

Водещи новини