Социални работници поискаха тежки санкции за родители на непълнолетни родилки

  • 23 януари 2015 08:30

  • 1778
  • 3
Социални работници поискаха тежки санкции за родители на непълнолетни родилки
©

Да бъдат въведени сериозни санкции за родители, чиито малолетни и непълнолетни момичета забременяват и раждат деца, настоя директорът на "Социално подпомагане" в Пловдив Надя Танева.

"С мои колеги сме единодушни, че трябва да им бъдат налагани солидни финансови глоби, тъй като именно те са допуснали с децата им да бъдат извършвани подобни деяния", каза за БТА Танева.

Броят на малолетните и непълнолетни майки през последните години нараства. Ако през 2012 г. в Пловдив те са били 42, а през 2013 г. - 31, за миналата година те са много повече, посочват социалните работници. За периода 1 януари - 30 септември 2013 г. са регистрирани 24 деца, родени от майки под 14 години, а 836 деца са с майки във възрастовата група от 14 до 18 година.

Това е записано в анализ на данните от 39 лечебни заведения в областите София-град, София-област, Бургас, Варна, Враца, Пловдив и Русе, и в съответните 21 дирекции "Социално подпомагане". Тревожен е фактът, че за около пет процента от общия брой на непълнолетните родилки, това е второ по ред раждане, се отбелязва в документа.

Над 90 процента от случаите са в семейства от ромски произход. "Обясненията винаги са, че ранните раждания при тях са свързани с манталитета, традициите и начина на живот", обясни Надя Танева.

Едно ранно раждане е проблемно дотолкова, че заради малките тазове на момичетата се налага да се прави секцио, организмът им се подлага на тежка операция, каза хирург-гинекологът д-р Румен Симеонов - специалист по патологична бременност в Пловдив. Нерядко е застрашен и животът на децата. Само преди два месеца в Пловдив имаше случай, когато 12-годишна роди недоносени близнаци и едното дете почина.

"Имаме договорка с лекарите, с ДКЦ и с отделенията по акушерство и гинекология винаги да ни подават информация за непълнолетни бременни и родилки. Специално от Шесто ДКЦ, което е на територията на етническия квартал "Столипиново", всеки месец пристигат писма с имената на такива момичета, които минават под наше наблюдение", посочи Надя Танева. С тях се занимава и Службата за обществена подкрепа в кв. "Столипиново".

Само за миналата година сме изготвили 27 обвинителни акта за съжителство с непълнолетни и малолетни, каза за Атанас Илиев от Районната прокуратура в Пловдив. Наказанието е до две години затвор или пробация, ако момичето е на възраст до 16 г., и между две и пет години затвор, ако е до 14 години. Предвидени са и наказания за родителите, при положение че те са склонили или улеснили младите към съвместно съжителство в разрез със закона.

По думите на Надя Танева обаче, в повечето случаи забременяването е желано, а сексуалният акт - напълно доброволен. Все пак тези деца имат родители, които би трябвало да носят отговорност при такава ситуация, смята Танева и препоръчва на семействата да се налагат строги финансови санкции.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1778 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
БЪЛГАРКА

2015.01.24 | 01:57

3
КЪСНО, ЧАДО, КЪСНО!ДО ДЕМОКРАЦИЯТА ВСИЧКИ ЦИГАНИ СПАЗВАХА ЗАКОНА, ЧЕ ИНАЧЕ ЛОШО.СЛЕД ТОВА ПРОИМАХМЕ РОМИ/ТО В АНГЛИЯ СА РОМИ/НО ЗАКОНИ НЕ СЕ СПАЗВАТ.СЕГА СЕ ЧУВА:БЪЛГАРИ, УМРЕТЕ!ИМАТ ПРАВА, А НИЕ ИМАМЕ САМО ЗАДЪЛЖЕНИЯ.КАК ЩЕ ГИ НАКАРАТЕ СЪМ ЛЮБОПИТНА.

2015.01.24 | 01:57

2
Всеки провинен от малцинствата да получава минимум обществено полезен труд за награда на своите глупости, а при рецидивисти да се изпращат към ТВУ за по-дълго!

2015.01.24 | 01:57

1
След като на избори могат да им купят гласа за 20 лв.,а защо срещу 1000 да не се подложат на васектомия, само работа на управляващите.

Добави коментар

Водещи новини