Преброяването в Македония пропада

  • 11 октомври 2011 18:14

  • 984
  • 1
Преброяването в Македония пропада
© Интернет

Всички членове на македонската Държавна комисия по преброяването подадоха днес оставка и призоваха всички участници в процеса да прекратят преброяването, предаде агенция МИА, позовавайки се на Държавната комисия по преброяването.

Агенция "Ройтерс" отбелязва, че причина за оставката са дълбоките етнически разногласия, които запазват силата си десет години след като страната едва избегна гражданска война.

Резултатите от преброяването са много важни
за крехката политическа система на управление в Македония, създадена през 2001 г. като част от споразумението за прекратяване на конфликта между властите и разбунтували се етнически албанци, настояващи за по-големи права на албанското малцинство.

В съобщение от вчерашното заседание на комисията се констатира, че не са изпълнени основни условия за осъществяване на преброяването. В най-голяма степен това се отнася за нееднаквото прилагане на методологията, утвърдена от Държавния статистически институт и съгласувана с Евростат, се казва в съобщението.

Основният спорен въпрос на преброяването е дали в него трябва да се включат хората, които не живеят в Македония от повече от една година. Докато македонците настояват за изключването на тези граждани от преброяването, албанците смятат, че по този начин тяхното малцинство е дискриминирано заради големия брой македонски албанци, работещи в чужбина.

Според съобщения в медиите в различните райони на страната преброителите интерпретират различно правилата за преброяване.

Последното преброяване в Македония бе направено през 2002 г., след като западната дипломация едва успя да предотврати гражданска война в страната, използвайки аргумента за евентуално членство в НАТО и Европейския съюз, за да накара правителството да обещае по-големи права на малцинствата, а бунтовниците да се разоръжат и да се борят с политически методи.

Прогресът в междуетническите отношения обаче е спорен, страната си остава бедна и нестабилна, с попарени надежди за интеграция в ЕС и НАТО заради 20-годишния спор за името с Гърция.

Проблемите в преброяването, което се наблюдава от Евростат, започнаха още преди старта му на 1 октомври. Ден преди това заместник-председателят на Комисията по преброяването Абдулменаф Беджети подаде оставка, като заяви, че цялата операция рискува да се превърне в "нагласена и силно политизирана".

Последвайте канала на

984 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
смех

2012.01.02 | 19:33

1
да си признаят че са българи и ще си решат много от проблемите - и гърците ще са по-благосклонни и албанците малко по- кротки

Добави коментар

Водещи новини