9 патента в битка за годишната награда "Изобретател на годината"

  • 21 януари 2015 13:56

  • 2726
  • 3
9 патента в битка за годишната награда "Изобретател на годината"
©

9 патента общо, номинирани в три отделни категории са финалистите в надпревара за тазгодишните награди "Изобретател на годината". Победителите ще станат ясни на тържествена церемония на Патентното ведомство, която ще се проведе на 22 януари, четвъртък с начален час 19.00 ч. във Военния клуб в София, пише сп. "Обекти".

Патентното ведомство ще връчи за трети път годишните награди „Изобретател на годината” и „Иновативна фирма” – 2014.

Номинациите за изобретатели са в три категории: „Химия и биотехнологии”, „Електроника и електротехника”, „Машиностроене и строителство”.

Във всяка категория са номинирани по 3 патента за изобретения, издадени през изминалата година.

Номинираните в категория „Химия и биотехнологии” са:


1. Владко Панайотов и Маринела Панайотова, разработили методи за очистване на отработили газове от вредни емисии, образувани при изгаряне на гориво от двигатели с вътрешно горене. С тях се осигурява висока ефективност при очистването от вредни емисии и превръщането им в нетоксични продукти, без да е необходимо използването на редуциращи катализатори.

Същият екип е номиниран и с още един патент, с приложение в обработването на металургични и флотационни отпадъци, с който се постига по-ниска консумация на енергия, по-кратко време на третиране и по-ниски разходи при концентриране на ценните компоненти в малък обем материал.

2. Мариан Драганов и Мариана Мурджиева , създали щам постоянна клетъчна линия за изследване и диагностициране на вируси, бактерии и техни продукти, включително и на коварния вътреклетъчен човешки патоген хламидия.

3.Павлинка Долашка-Ангелова, Христо Нейчев Александър Долашки, Весела Мощанска, Цветанка Стефанова, Сийка Захариева, Людмила Велкова, Иван Димитров, Борис Атанасов, които в съавторство създават нов биологичен продукт от морски и градински охлюви с имуностимулиращо и антитуморно действие

В категория „Електротехника и електроника“ номинираните са:

1. Чавдар Руменин и Сия Лозанова, автори на 10 патента за сензори на Хол - микросензори с равнинна магниточувствителност с универсална приложимост. Новите сензори нямат аналог и са пробив в микроелектрониката.

2. Никола Марински, Владимир Чолаков, , Ненчо Узунов, създали неохлаждаема термовизионна камера, приложима в наблюдателни системи, предназначени за охранителни съоръжения, противопожарни съоръжения, видео наблюдение на гранични участъци и стратегически зони. Тя осигурява надеждно функциониране в непрекъснат режим и наблюдение на обекти на големи дистанции благодарение на специфичното изпълнение на оптичната система на камерата.

В категория „Химия и биотехнологии” за номинациите се състезаваха 11 патента, издадени през 2014 г. В категория „Електроника и електротехника” – 33 патента. В категория „Машиностроене и строителство” – 22 патента.

3. Венцеслав Съйнов, Елена Стойкова, Калоян Здравков, изобретили лезерен интерферометър с широк диапазон и изключителна прецизност при измерване.

Номинираните в категория „Машиностроене и строителство“ са:


1. Лъчезар Стоев и Стоян Христов с метод и машина за шлифоване на стъпални валове, метод и машина за шлифоване на ротационни повърхнини и люнет за надлъжно шлифоване

2. Йордан Максимов, Галя Дунчева, Тодор Кузманов, Иван Амуджиев с метод за обработване на цилиндрични отвори

3. Атанас Добринов, Величко Добринов, Роман Захариев и Димитър Стоянов с електромагнитен хващач, предназначен за промишлеността, там, където е необходимо манипулиране на малки обекти в труднодостъпни места и в среда, вредна за човека.

Зад 9-те номинирани патента в трите категории стои трудът на 31 изобретатели.

В четвъртата категория - „Иновативна фирма” – 2014, са номинирани две компании от много различни области – сигурност и фармация. Те са илюстрация за мястото на изобретенията и иновациите във всички области на човешката дейност и във всекидневния живот. Претендентите са :

„КЕИТ“ ООД - дружество, което създава високи и нанотехнологии за сигурност и защита на широк спектър продукти, стоки и документи. Негови разработки на машини, софтуер и продукти за маркировка се използват в САЩ, Германия, Кипър, Украйна, Оман, Швейцария, Танзания, Нигерия

и

„ХИМАКС ФАРМА“ ЕООД - компания, която работи в сферата на течните и твърдите медикаменти, растителни препарати и хранителни добавки и създава безопасни и клинично изпитани лекарствени продукти и разработва лекарствени технологии.

Наградите се присъждат от 7-членно жури от представители на Патентното ведомство, БАН, Съюза на изобретателите и техническите университети.

Вечерта на българските изобретатели ще завърши с вписването на новите имена в Златната книга на българските откриватели и изобретатели.

От 33 години Златната книга се отваря веднъж годишно, за да бъде попълнена с имената на най-изявените учени от всички области на техническите и естествените науки.

Тази година в нея ще влязат двама учени със значим принос в инженерните изследвания и генетиката. Те ще получат своя страница – 121 и 122, в хрониката на българските откриватели.

На страница 121 ще бъде вписан проф. д-р Драгомир Вълчев, който работи в областта на генетиката, селекцията, биологията и физиологията на ечемика и овеса. Той е автор и съавтор на 20 сорта зимен пивоварен и фуражен ечемик и 2 сорта зимен овес. Проучва създаването на генотипове с най-добро съчетание на продуктивност и качество на зърното, устойчивост към стрес и към икономически важните болести.
Носител на отличие на фонда „Научни изследвания”.

На страница 122 ще бъде вписан проф. д-р инж. Георги Тодоров, специалист в областта на инженерните изследвания и инженерната практика. Има 9 патента и полезни модели с висок икономически ефект, успешно внедрени в български и чуждестранни фирми. Водещ автор е в 31 изобретения, 6 от тях в международен екип. Ръководи множество международни и български изследователски проекти.

Носител е на специалната награда за приложни изследвания на фонд „Научни изследвания”, златни медали от Пловдивския панаир и голямата награда „Икар” на Българската стопанска камара.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2726 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2015.01.24 | 16:48

3
браво

2015.01.24 | 16:48

2
Ето такива хора трабва да се дават по -тв, те разработват нови технологии, който обаче се внедряват в чужбина защото нашата икономика е умряла. И вместо да се влагат пари в образованието и наука, държавата гори пари в печката като интегрира не интегрируеми цигньори терористи от арабският свят.
Ина

2015.01.23 | 11:44

1
Ако ставаше дума за някоя Златка щеше да има снимки...

Добави коментар

Водещи новини