Бунт на машините на МКС

  • 20 януари 2015 09:52

  • 2076
  • 0
Бунт на машините на МКС
©

Своеобразен бунт на машините бе отчетен през последните дни на Международната космическа станция. Компютър в американския модул „Хармония” на МКС отново подаде грешен сигнал за изтичане на амоняк.

Този път обаче космонавтите не са изпаднали в паника, защото това е вторият такъв случай само за няколко дни. В сряда, когато алармата се задейства за първи път, американските астронавти се евакуираха в руската част на станцията. В руския сегмент пък се счупи тоалетната, но космонавтите са успели да я поправят с резервни части, които е имало на борда, пише в. "Монитор".

Американски астронавт и руски космонавт ще изкарат една година на борда на МКС във връзка с подготовката за бъдещ полет до Марс. Изследването ще проучи физиологическите и психологическите въздействия по време на продължителен престой в космоса.

Скот Кели и Михаил Корниенко ще летят до орбиталната станция на 27 март с руския космически кораб ”Союз”. Те ще се завърнат на Земята през март 2016 г.Това ще бъде най-дългият полет без прекъсване, изкаран на МКС от първото й посещение през 2000 г. Руският космонавт Валери Поляков държи рекорда за най-дълъг престой в орбита с 14 последователни месеца на орбиталната станция ”Мир” през 1994 и 1995 г.

Скот Кели и Михаил Корниенко, които са респективно на 50 и 54 г., имат богат космически опит, като са летели 6 месеца на борда на МКС.Същевременно британската певица и бъдеща космическа туристка Сара Брайтман се завърна в Москва и започна подготовката си за полет до МКС.

Юрий Лончаков, началник на Центъра за подготовка на космонавти, заяви, че нейната подготовка върви по план. По-рано представител на „Роскосмос” съобщи, че Брайтман е напуснала Москва и се е завърнала във Великобритания заради заболяване на майка й. Дубльор на певицата в подготовката за полета е японският бизнесмен Сатоши Такамацу.

Полетът на Брайтман е заплануван в интервала между 1 и 11 септември 2015 година. Около 40 дни преди старта тя трябва да бъде утвърдена от главната медицинска комисия. Ако се реализират плановете на британската певица, тя ще стане осмият космически турист, посетил МКС. Първият беше американският милионер Денис Тито, пребивавал на станцията през 2001 година. В екипажа на експедицията МКС 45/46 освен Брайтман са включени руският космонавт Сергей Волков и астронавтът от Европейската космическа агенция Андреас Могенсен.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2076 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини