До края на януари става факт туристическото райониране (снимки)

  • 16 януари 2015 12:30

  • 1129
  • 0
До края на януари става факт туристическото райониране (снимки)
© Булфото

До края на януари ще бъде факт туристическото райониране на страната, заяви във Варна министърът на туризма Николина АнгелковаНиколина Ангелкова Николина Ангелкова е министър на туризма. Родена е на 30 ноември 1979 г. Възпитаник е на Harvard, цитирана от БТА.

По думите й темата ще бъде дискутирана подробно следващата седмица на заседание на Националния съвет по туризъм, а след това ще бъдат утвърдени окончателно деветте туристически района - Северно Черноморие, Южно Черноморие, Долината на розите, Дунав, Родопи, Рила, Пирин, Стара планина, София.

Ангелкова допълни, че в началото на февруари министерството ще бъде готово с предложение за обособяване правния статут на курортите, което ще бъде представено за обществено обсъждане. Тя уточни, че в момента се правят проучвания дали комплексите ще могат да бъдат бенефициенти по някои от оперативните програми.

Министърът каза още, че започва създаване на туристически научни обсерватории в страната. По думите й проектът ще се реализира в партньорство с Румъния и с подкрепата на Европейската комисия и Световната организация по туризъм.

Ангелкова допълни, че задачата на обсерваториите ще бъде събирането на статистически данни и изработване на иновативни туристически продукти. Според нея дейността им ще бъде подпомагана от университетите и местните власти.

Държавата ще подпомогне развитието на круизния туризъм, допълни министърът. По думите й това ще стане чрез намаляване на пристанищната такса за този тип плавателни съдове. Според Ангелкова снижението е планирано да бъде 14 на сто.

Във Варна министърът се срещна с представители на туристически бранш, кмета на града Иван Портних и областния управител Стоян Пасев. По думите й основните проблеми пред сектора са инфраструктурата, качеството на кадрите и възможностите за привличане на туристи от нови дестинации, които да компенсират намаляването на гостите от Русия и Украйна.

Галерия от снимки вижте ТУК

Последвайте канала на

1129 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини