Колко са активните вулкани по света?

  • 11 октомври 2011 11:11

  • 4134
  • 0
Колко са активните вулкани по света?
©
Докато четете тези редове, поне 20 вулкана вероятно изригват.
 
Например италианският Стромболи е непрестанно активен в продължение на вече хиляда години. От своя малък остров насред морето той изригва на всеки две минути, пише "Списание 8".
 
Сред най-известните са Кракатау до остров Ява, исландският Ейяфятлайокутъл, хавайският Мауна Лоа и най-северният в света активен вулкан Беренберг.
 
През последното десетилетие на миналия век около 60 вулкана са изригвали всяка година. Общо 154 са вулканите, които са били активни през периода 1990-1999 г.
 
В исторически план съществуват документални доказателства за 550 планини с кратери, които изхвърлят магма и пепел. Някои от тях вече са неактивни, други все още живи. Като цяло продължителността на живот на един вулкан е трудна за категоризиране и може да варира от няколко месеца до няколко милиона години. Понякога един кратер може да остане тих и студен в продължение на стотици хиляди години, след което изведнъж да започне да бълва огън.
 
Геоложките проучвания показват, че през периода на холоцена (последните 10 хиляди години) активните вулкани са наброявали между 1300 и 1500. 
 
А според някои изчисления младите вулкани на морското дъно достигат един милион! Ако те са на плитко, тяхната активност се усеща по изхвърлената пара над морската повърхност, но доста лежат на такава дълбочина, че огромното налягане на водата над тях не позволява да изригват. Често дори и най-големите подводни взривове остават без следа на повърхността.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
4134 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини