Трамваите по „Графа” остават само с едно трасе

  • 15 януари 2015 07:31

  • 2220
  • 0
Трамваите по „Графа” остават само с едно трасе
© Булфото

През 2017 година емблематичната софийска улица „Граф Игнатиев” ще се превърне в пешеходна зона по подобие на „Витошка”, пише „Преса”.

Все пак по улицата ще има движение на трамвай, но само с едно трасе. Еднопътното трасе ще се експериментира за първи път в столицата и ще бъде разположено по средата на „Графа”. От Съдебната палата трамваите ще вървят както досега по две трасета, но на площад „Гарибалди” пътят преминава в едно трасе.

Така ще е движението до „Патриарх Евтимий”, където отново ще има две линии. Разминаването на трамваите ще става на „Гарибалди” и на площад „Славейков”.

„Практиката с едно трасе за трамваите в центъра на европейските градове показва, че това е удачна форма да се освободи място за пешеходците”, твърди столичния Главен архитект Петър Диков.

Преди да се спрат на този вариант, експертите са обсъждали и вариант трамваят да влезе под земята по „Граф Игнатиев”, както и да се пусне по трасето ретромотриса.

Настилката на втората пешеходна зона в София ще бъде различна от тази по „Витошка”. Плочките ще са от естествени материали и с дебелина минимум 8 см.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2220 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини