Всеки пети първолак в София - фантом

  • 14 януари 2015 08:15

  • 1477
  • 0
Всеки пети първолак в София - фантом
© Булфото

Едно от всеки пет деца, записано в първи клас се оказва фантом, пише „Телеграф”, като се позовава на информация от директори на столични училища.

Историята се повтаря от няколко години – в списъците на приетите имената се повтарят, защото децата са с подадени документи на няколко места.

Бъдещият първолак обаче може да учи само в едно и след като избере, неговото място в останалите остава празно. Докато той заема място обаче, други деца, които са искали да учат в точно това школо, остават извън него.

„На година от класациите на училищата отпадат между 15 и 20% от класираните”, твърди директорът на 119 СОУ в София Диян Стаматов. В друго софийско школо – 92 СОУ пък е имало и по-драстичен случай при който една трета от класираните не са се записали.

Там е имало и случай на записване на дете в училището, но след това майка му изтеглила документите и го прехвърлила в друго училище. След няколко месеца същото дете преминало в трето учебно заведение.

Тази година директорите на училища и Регионалния инспекторат са се разбрали документи за първи клас да се подават от април. Има и школа, които приемат молби на първокласници още от януари. Това не пречи въпреки деветте месеца до новата учебна година да има родители, които висят пред канцелариите, за да подадат документите на децата си, информират от 49-то СОУ в София.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1477 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини