Слагат автомати за билети по спирките в София

  • 14 януари 2015 06:30

  • 1296
  • 0
Слагат автомати за билети по спирките в София
© Булфото

Столичната община може да монтира автомати за билети или павилиони на всичките 2482 спирки на градския транспорт.

Тепърва ще се преценява къде ще има машинки за транспортни документи. Планира се спирките да бъдат дадени на концесия. Частниците задължително трябва да направят навеси и пейки по типов проект, предоставен им от общината. Ако искат, могат да направят и павилиони за пакетирани храни, които да отдават под наем, съобщава "Монитор".

Спирките са разделени в 4 пакета:

В първия са районите „Лозенец”, „Изгрев”, „Триадица, „Студентски”, „Младост” и Панчарево. Във втория са „Оборище”, „Средец”, „Подуяне”, „Слатина”, „Искър” и Кремиковци. В третия са „Красна поляна”, „Красно село”, „Овча купел”, „Люлин”, Банкя и „Витоша” и в четвъртия - „Възраждане”, „Илинден”, „Сердика”, „Надежда”, „Връбница” и Нови Искър. Кандидатите да вземат спирки на концесия трябва да имат опит в изграждането на преместваеми търговски обекти или на рекламни съоръжения”, обясни шефът на общинската дирекция „Обществени поръчки” Цветан Стоевски.

Един кандидат – дружество или обединение, може да кандидатства максимално за две зони. Има изискване за оборот – 5 млн. лв. в последните три приключили финансови години, ако се кандидатства за един пакет, а ако са два – 10 млн. лв. На около 5 млн. лв. са оценени инвестициите в навеси и павилиони във всеки от пакетите. Те ще имат 36 месеца срок да направят навесите. Съветници от финансовата комисия обаче настояват той да се скъси на до 18 месеца. 45% от оценката на кандидатите ще се дава за срока на доставка и монтаж на навесите и будките, 30% - на базата на инвестицията, която ще бъде направена, и 25% - в зависимост от размера на концесионната такса. Началните такси по пакети са между 53 000 и 68 000 лева.

Докладът на кмета предвижда частниците да стопанисват спирките 15 г., като договорите им могат да се удължат с още 5 г.

Съветници обаче смятат, че срокът е много дълъг, тъй като разчетите сочат, че инвестицията ще се върне за 8 г. Те предлагат 10 години плюс възможност за удължаване с 2-3 г. След изтичането на договора за концесия, будките ще станат собственост на общината.

В доклада се предлага концесионерите сами да почистват спирките. Сега това се прави от фирмите по чистота, които ринат снега и събират отпадъците от кошчетата.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1296 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини