Пет години от опустошителното земетресение в Хаити

  • 12 януари 2015 21:15

  • 3169
  • 0
Пет години от опустошителното земетресение в Хаити
© Getty Images/Guliver

Жителите на Хаити днес почетоха паметта на жертвите на тежкото земетресение от 2010 г., което опустоши най-бедната страна на американския континент, потопена в сериозна политическа криза, припомня БТА.

Пет години след бедствието, което взе 300 000 жертви и разруши столицата Порт о Пренс, правителството на Хаити обяви 12 януари за ден на траур, а знамената бяха свалени наполовина.

Президентът Мишел Мартели почете паметта на жертвите на официална церемония в северната част на столицата, където повечето загинали са били заровени в общи гробове. "Специално обръщам внимание на хаитянските спасители и международните доброволци, които помогнаха да се спасят животи по време на бедствието", каза той.

В развалините на катедралата на Порт о Пренс неколцина вярващи положиха цветя в памет на загиналите. Хаитяните се радват, че в столицата се виждат все по-малко палатки, но искат да има повече проекти за възстановяване.

Земетресението лиши от дом 1,5 милион души, 79 397 изселени лица продължават да живеят в 105 обекта и лагера в Хаити, но изселените семейства намаляха с 94 процента, а лагерите - с 93 процента, се казва в доклад на Международната организация по миграциите.

Специалната пратеничка на Световната банка в Хаити Мери Бартън-Док коментира, че въпреки политическите смутове, Хаити е успял да намали крайната бедност от 31 на 24 процента между 2000 и 2012 г. Тя все пак признава, че в региона Латинска Америка и Карибите Хаити остава страната с най-големи неравенства в доходите, а слабото управление продължава да спъва напредъка в осигуряването на основни услуги като електроподаването.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3169 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини